Személyi sérüléses közlekedési baleset

Mire kell odafigyelni a kárrendezésnél?

Véleményem szerint mindenkinek tisztában kell lennie, hogy baleset során milyen lehetőségei vannak, mire kell odafigyelnie. Ezért összegyűjtöttem néhány hasznos tippet, ami segíthet még stresszhelyzetben is:

Maradjon higgadt!

Legfontosabb a nyugalom. Balesetet követően próbáljon meg minél higgadtabb maradni. Az idegeskedés nem segít, sőt ebben az esetben inkább árthat. Például elfelejtjük a következő pontok valamelyikét.

Személyi sérüléses közlekedési baleset

Hívjon mentőt és rendőrt!

A személyi sérülés nem szorul magyarázatra. Minden balesetnél az emberélet mentése, és az életre veszélyes körülmény elhárítása, valamint a mentők értesítése az elsődleges.

Ha felmérte a kárt, a következő lépés eldönteni, hogy kell-e rendőrt hívni. A rendőrséget nem kötelező minden esetben értesíteni, az alábbi esetekben ezt nem kerülhetjük el:

 • ha személyi sérülés történt
 • ha nagy értékű dologi kár keletkezett
 • ha nem tudnak megegyezni ki a felelős
 • ha nincs egyik félnél sem baleseti bejelentő
 • ha bármiben bizonytalan

Ha a sérültek biztonságban vannak, akkor kezdődhet a dologi károk felmérése.

Nagy összegű kárról akkor beszélünk, ha rendszámtábla törésnél nagyobb sérülés keletkezett. Sajnos a mai költséges technikával készült és jól felszerelt autókon a balesetet követően nem mindig azonnal jelentkeznek a hibák. Ezeket laikusként a helyszínen szinte lehetetlen megállapítani.

Azért is érdemes rendőrt hívni, mert nagyfokú biztonságot adhat abban az esetben, ha a balesetet okozó a helyszínen elismeri a felelősségét. Ugyanis a kék-sárga baleseti bejelentőn írásba is foglalt felelősségvállalást később jogában áll megváltoztatni a gyanúsítottnak, például stresszes állapotára hivatkozva. Ha volt rendőri intézkedés, úgy már a vallomást nem lehet megváltoztatni.

A rendőr helyszínre érkezését követően felméri a helyzetet, meghallgatja a feleket, segít a „kék-sárga” kitöltésében, ellenőrzi az igazolványok és a biztosítás érvényességét, viszont ha szabálysértést tapasztal, akkor bírságot szabhat ki.

A rendőr ezek után megállapítja a felelősséget, amely csak Magyarországon jellemző. Kis Hazánkon kívül ugyanis a felelősség megállapítása a felek kezében van, ott a rendőrség csak tényeket közöl.

Fentiekkel ellentétben, ha Ön meg tud egyezni a károkozóval, és tisztában van a gépjármű kárának nagyságával, akkor az esetleges büntetés elkerülése érdekében kihagyhatja a rendőri intézkedést bár én ezt nem ajánlom.

Keressen szemtanúkat!

Amennyiben van lehetősége, keressen minél több tanút, aki látta a balesetet. Ez inkább csak óvintézkedés, de sok esetben többet jelenthet, mint elsőre gondolná. A potenciális tanúktól kérje el az adataikat és a telefonszámukat. Tanúkra akkor lehet szükség, ha például nem volt rendőri intézkedés, viszont a kék-sárga baleseti bejelentőn tett vallomását a károkozó később megváltoztatja, felelősségét nem ismeri el. Ilyenkor sokat jelent egy semleges tanú meghallgatása, aki elmondja, hogy valójában mi történt.

Készítsen fotót a helyszínen

Fontosak a helyszíni fotók, ezért készítsen rengeteg fotót több szögből a károsult elemekről, közelről és távolról, lehetőleg jó minőségben attól függetlenül, hogy történt-e rendőri intézkedés.

Személyi sérüléses közlekedési baleset

Igazolványok ellenőrzése

Ha nem történt rendőri intézkedést, akkor ellenőrizze a biztosítás érvényességét, a befizetett csekket, átutalási bizonylatot tekintse át. Ellenőrizze a jogosítvány, és a műszaki vizsga érvényességét. 2018. május 25-én hatályba lépett GDPR adatvédelmi rendelet miatt a károkozó adatairól nem készíthet másolatot. Fenti rendelet tekintetében véleményem, hogy mindig hívjon rendőrt, ugyanis ő fogja tudni megállapítani, hogy az okozónak érvényesek-e az adatai és a biztosítása vagy sem.

Baleseti bejelentő kitöltése

Következő lépés a „kék-sárga” baleseti bejelentő kitöltése. A megszokott papíralapú dokumentum mellett 2019. január elejétől erre okostelefonos applikáción keresztül is van lehetősége. A baleseti szituációt rajzolja le, a károkozó ismerje el felelősségét a „Megjegyzés” rovatban, majd aláírásukkal hitelesítsék a betétlapot.

iPhone készülékre ide kattintva, Android operációs rendszerrel rendelkező telefonra pedig ide kattintva tudja letölteni az E-kárbejelentő alkalmazást. Az alkalmazás használatával több információt talál az ekar.hu weboldalon.

Milyen problémás esetek fordulnak elő leggyakrabban?

 • A károkozónak nincs biztosítása:
  Ha az okozónak nincs biztosítása, de nem hagyta el a helyszínt és ismerteti az adatait, vállalja a következményeket, akkor nem kell félnünk, ugyanis ebben az esetben a MABISZ fogja fizetni az okozott károkat. Az okozó ugyan számíthat pár járulékos bírságra, de a kárigény nagy valószínűséggel megtérülhet.
 • A károsultnak nincs biztosítása:
  Ha a baleset során kiderül, hogy a károsultnak nincs biztosítása a kárrendezés ettől függetlenül megtörténik. Ilyenkor viszont a károsult is számíthat bírságra a biztosítás hiánya miatt.

Amennyiben saját hibájából nincs érvényes biztosítása, úgy a következő biztosítás megkötésénél számíthat a fedezetlenségi díj felszámolására. Továbbá ebben az esetben valószínű lecsúszik a biztosító kedvezményes termékeiről is.

A károkozó személye ismeretlen

Ha közlekedési balesetet szenvedett, vagy megrongálták parkoló autóját, és az elkövető elhagyta a helyszínt, akkor cserbenhagyásos balesetről beszélünk. Mivel az elkövető ismeretlen, így nincs kinek benyújtani a kártérítési igényt, más szóval nincs felelősségbiztosító a másik oldalon.

Ilyen esetben a térfigyelő kamerákban, vagy esetleges jótevő emberekben lehet bízni akik látták a balesetet, valamint látták, hogy a károkozó elhagyta a helyszínt. Kérje ki a térfigyelő kamerák felvételét még aznap, mivel bizonyos időközönként ezeket a felvételeket törlik.

Gyalogosokkal vagy kerékpárosokkal történt balesetek kárrendezése

A megváltozott KRESZ szabályoknak köszönhetően a kerékpárosok csak kerékpárúton közlekedhetnek. Ennek hiányában sajnálatosan az autóútra vannak kényszerítve a gépjárművek közé. A kerékpáros ugyanis gyalogosok között nem közlekedhet baleset-megelőzési célból. Sajnálatos módon a kerékpárosokat nem kötelezik KRESZ vizsga letételére, így a gépjárművel közlekedőknek minden mellett a kerékpárosokra is fokozottan kell figyelni.

Személyi sérüléses közlekedési baleset

Ha lankadatlan figyelme ellenére mégis megtörténik a baleset gyalogossal vagy kerékpárossal úgy először ellenőrizze le az esetleges személyi sérüléseket.

Amennyiben személyi sérülés történt, úgy a rendőrség értesítése kötelező. Ha egyértelmű a gyalogos vagy kerékpáros felelőssége, akkor ő fizeti az esetleges károkat.

Ha külföldi rendszámú gépjárművel történt káresemény

A szabad munkaerő áramlás világában egyre gyakrabban találkozhatunk külföldi rendszámú gépjárműveket. Az esetükben a kárrendezés menete kicsit másképpen történik.

Ilyenkor meg kell keresni a MABISZ-t, aki rendszám alapján lekéri, hogy a gépjármű baleset pillanatában rendelkezett-e érvényes biztosítással, valamint választ ad arra is, hogy a külföldi biztosítónak ki a magyar levelező partnere, ugyanis a levelező partner látja el a külföldi biztosító feladatait.

Jellemzően a szokásosnál is lassabb kárrendezésre számíthatunk, ugyanis egy közvetítőn keresztül folytatódik a beszélgetés a biztosítóval, ami hosszabb átfutási időt eredményez.

Amennyiben a külföldi biztosítónak nincs magyar levelezőpartnere, úgy a MABISZ veszi át a levelező partner szerepét.

Fontos!
A hosszú átfutási időre, valamint az amúgy is lassú ügyintézésre tekintettel kérem legyen elővigyázatos a külföldi rendszámos gépjárművekkel a MABISZ által garantált megtérülés ellenére is.

Fenti példákkal remélem segítettem, és bízom benne, hogy a kárrendezés menetét átláthatóbbá tettem az Ön számára. Kérdés esetén vegye fel velünk a kapcsolatot ide kattintva.

Köszönöm, hogy elolvasta!

Végrehajtástól kezdve a kárügyintézésig számos területen dolgoztam jogi asszisztensként 2012 óta. Küldetésem, hogy a közlekedési balesetben megsérült személyek tisztában legyenek lehetőségeikkel a kárrendezés során.

Tóth Ferenc

Kérjen visszahívást!

  Inkább megírná hogyan történt a baleset? Kattintson ide.

  Találkozzunk személyesen
  Németh Dávid Kárügyes

  Németh Dávid
  Kárügyes
  +36706061355

  Palkóné Ambrus Csilla Mária

  „Az ügyintézőm bármikor elérhető volt ha kérdéssel fordultam felé.”

  Dékány István

  „Ennél az irodánál nincs az, hogy talán, esetleg vagy nem tudom.”

  Macicas Erzsébet

  „Szakmailag felkészült, ügyfélcentrikus csapat. Mindenkinek csak ajánlani tudom, nem fog csalódni bennük. Az ügyem sikerrel zárult.”

  Deák Dávid Gábor

  „Vírus időszakban teljesen érintkezésmentesen sikerült együttműködnünk. Örülök hogy a Balesetem.hu-t választottam.”

  Kavaleczné Nagy Erika

  „Minden Sorstársunknak ajánlom a Balesetem.hu csapatát, aki megbízható, célorientált, motivált, együttműködő, sikeres emberekre szeretné bízni problémája megoldását.”

  Kavalecz Attila

  „Nyugodt szívvel ajánlom a Balesetem.hu csapatát.”

  Baranyai Lászlóné

  „A határidők és a megbeszéltek pontos betartásával, folyamatos tájékoztatással és kellő odafigyeléssel követték végig az ügyem menetét.”

  Szandai János

  „Nyugodtan tudom mindenkinek ajánlani, minden úgy történt, ahogy telefonon vagy az email fiókon keresztül megbeszélésre került.”

  Médiamegjelenések

  Google értékelés
  5 / 5

  Értékelte: 7

  Ezek is érdekelhetik

  Táppénz, betegszabadság

  Táppénz, betegszabadság

  Hétköznapi értelemben gyakran szinonimaként használjuk a táppénz és a betegszabadság kifejezéseket, azonban jogilag...

  Eurotax kód

  Eurotax kód

  Mindössze nyolc karakter, mégis mindent elárulhat az autójáról. Ön tudja mi az? Ez a rövid számsor nem más, mint az...

  Mennyit ér a sérülésem?

  Tudja meg a Kártérítés Kalkulátor segítségével.