Személyi sérüléses közlekedési baleset

Tóth Ferenc | 2019.02.06. | Olvasási idő: 8 perc


Mire kell odafigyelni a kárrendezésnél?

Véleményem szerint mindenkinek tisztában kell lennie, hogy baleset során milyen lehetőségei vannak, mire kell odafigyelnie. Ezért összegyűjtöttem néhány hasznos tippet, ami segíthet még stresszhelyzetben is:

Maradjon higgadt!

Legfontosabb a nyugalom. Balesetet követően próbáljon meg minél higgadtabb maradni. Az idegeskedés nem segít, sőt ebben az esetben inkább árthat. Például elfelejtjük a következő pontok valamelyikét.

Személyi sérüléses közlekedési baleset

Hívjon mentőt és rendőrt!

A személyi sérülés nem szorul magyarázatra. Minden balesetnél az emberélet mentése, és az életre veszélyes körülmény elhárítása, valamint a mentők értesítése az elsődleges.

Ha felmérte a kárt, a következő lépés eldönteni, hogy kell-e rendőrt hívni. A rendőrséget nem kötelező minden esetben értesíteni, az alábbi esetekben ezt nem kerülhetjük el:

 • ha személyi sérülés történt
 • ha nagy értékű dologi kár keletkezett
 • ha nem tudnak megegyezni ki a felelős
 • ha nincs egyik félnél sem baleseti bejelentő
 • ha bármiben bizonytalan

Ha a sérültek biztonságban vannak, akkor kezdődhet a dologi károk felmérése.

Nagy összegű kárról akkor beszélünk, ha rendszámtábla törésnél nagyobb sérülés keletkezett. Sajnos a mai költséges technikával készült és jól felszerelt autókon a balesetet követően nem mindig azonnal jelentkeznek a hibák. Ezeket laikusként a helyszínen szinte lehetetlen megállapítani.

Azért is érdemes rendőrt hívni, mert nagyfokú biztonságot adhat abban az esetben, ha a balesetet okozó a helyszínen elismeri a felelősségét. Ugyanis a kék-sárga baleseti bejelentőn írásba is foglalt felelősségvállalást később jogában áll megváltoztatni a gyanúsítottnak, például stresszes állapotára hivatkozva. Ha volt rendőri intézkedés, úgy már a vallomást nem lehet megváltoztatni.

A rendőr helyszínre érkezését követően felméri a helyzetet, meghallgatja a feleket, segít a „kék-sárga” kitöltésében, ellenőrzi az igazolványok és a biztosítás érvényességét, viszont ha szabálysértést tapasztal, akkor bírságot szabhat ki.

A rendőr ezek után megállapítja a felelősséget, amely csak Magyarországon jellemző. Kis Hazánkon kívül ugyanis a felelősség megállapítása a felek kezében van, ott a rendőrség csak tényeket közöl.

Fentiekkel ellentétben, ha Ön meg tud egyezni a károkozóval, és tisztában van a gépjármű kárának nagyságával, akkor az esetleges büntetés elkerülése érdekében kihagyhatja a rendőri intézkedést bár én ezt nem ajánlom.

Keressen szemtanúkat!

Amennyiben van lehetősége, keressen minél több tanút, aki látta a balesetet. Ez inkább csak óvintézkedés, de sok esetben többet jelenthet, mint elsőre gondolná. A potenciális tanúktól kérje el az adataikat és a telefonszámukat. Tanúkra akkor lehet szükség, ha például nem volt rendőri intézkedés, viszont a kék-sárga baleseti bejelentőn tett vallomását a károkozó később megváltoztatja, felelősségét nem ismeri el. Ilyenkor sokat jelent egy semleges tanú meghallgatása, aki elmondja, hogy valójában mi történt.

Készítsen fotót a helyszínen

Fontosak a helyszíni fotók, ezért készítsen rengeteg fotót több szögből a károsult elemekről, közelről és távolról, lehetőleg jó minőségben attól függetlenül, hogy történt-e rendőri intézkedés.

Személyi sérüléses közlekedési baleset

Igazolványok ellenőrzése

Ha nem történt rendőri intézkedést, akkor ellenőrizze a biztosítás érvényességét, a befizetett csekket, átutalási bizonylatot tekintse át. Ellenőrizze a jogosítvány, és a műszaki vizsga érvényességét. 2018. május 25-én hatályba lépett GDPR adatvédelmi rendelet miatt a károkozó adatairól nem készíthet másolatot. Fenti rendelet tekintetében véleményem, hogy mindig hívjon rendőrt, ugyanis ő fogja tudni megállapítani, hogy az okozónak érvényesek-e az adatai és a biztosítása vagy sem.

Baleseti bejelentő kitöltése

Következő lépés a „kék-sárga” baleseti bejelentő kitöltése. A megszokott papíralapú dokumentum mellett 2019. január elejétől erre okostelefonos applikáción keresztül is van lehetősége. A baleseti szituációt rajzolja le, a károkozó ismerje el felelősségét a „Megjegyzés” rovatban, majd aláírásukkal hitelesítsék a betétlapot.

iPhone készülékre ide kattintva, Android operációs rendszerrel rendelkező telefonra pedig ide kattintva tudja letölteni az E-kárbejelentő alkalmazást. Az alkalmazás használatával több információt talál az ekar.hu weboldalon.

Milyen problémás esetek fordulnak elő leggyakrabban?

 • A károkozónak nincs biztosítása:
  Ha az okozónak nincs biztosítása, de nem hagyta el a helyszínt és ismerteti az adatait, vállalja a következményeket, akkor nem kell félnünk, ugyanis ebben az esetben a MABISZ fogja fizetni az okozott károkat. Az okozó ugyan számíthat pár járulékos bírságra, de a kárigény nagy valószínűséggel megtérülhet.
 • A károsultnak nincs biztosítása:
  Ha a baleset során kiderül, hogy a károsultnak nincs biztosítása a kárrendezés ettől függetlenül megtörténik. Ilyenkor viszont a károsult is számíthat bírságra a biztosítás hiánya miatt.

Amennyiben saját hibájából nincs érvényes biztosítása, úgy a következő biztosítás megkötésénél számíthat a fedezetlenségi díj felszámolására. Továbbá ebben az esetben valószínű lecsúszik a biztosító kedvezményes termékeiről is.

A károkozó személye ismeretlen

Ha közlekedési balesetet szenvedett, vagy megrongálták parkoló autóját, és az elkövető elhagyta a helyszínt, akkor cserbenhagyásos balesetről beszélünk. Mivel az elkövető ismeretlen, így nincs kinek benyújtani a kártérítési igényt, más szóval nincs felelősségbiztosító a másik oldalon.

Ilyen esetben a térfigyelő kamerákban, vagy esetleges jótevő emberekben lehet bízni akik látták a balesetet, valamint látták, hogy a károkozó elhagyta a helyszínt. Kérje ki a térfigyelő kamerák felvételét még aznap, mivel bizonyos időközönként ezeket a felvételeket törlik.

Gyalogosokkal vagy kerékpárosokkal történt balesetek kárrendezése

A megváltozott KRESZ szabályoknak köszönhetően a kerékpárosok csak kerékpárúton közlekedhetnek. Ennek hiányában sajnálatosan az autóútra vannak kényszerítve a gépjárművek közé. A kerékpáros ugyanis gyalogosok között nem közlekedhet baleset-megelőzési célból. Sajnálatos módon a kerékpárosokat nem kötelezik KRESZ vizsga letételére, így a gépjárművel közlekedőknek minden mellett a kerékpárosokra is fokozottan kell figyelni.

Személyi sérüléses közlekedési baleset

Ha lankadatlan figyelme ellenére mégis megtörténik a baleset gyalogossal vagy kerékpárossal úgy először ellenőrizze le az esetleges személyi sérüléseket.

Amennyiben személyi sérülés történt, úgy a rendőrség értesítése kötelező. Ha egyértelmű a gyalogos vagy kerékpáros felelőssége, akkor ő fizeti az esetleges károkat.

Ha külföldi rendszámú gépjárművel történt káresemény

A szabad munkaerő áramlás világában egyre gyakrabban találkozhatunk külföldi rendszámú gépjárműveket. Az esetükben a kárrendezés menete kicsit másképpen történik.

Ilyenkor meg kell keresni a MABISZ-t, aki rendszám alapján lekéri, hogy a gépjármű baleset pillanatában rendelkezett-e érvényes biztosítással, valamint választ ad arra is, hogy a külföldi biztosítónak ki a magyar levelező partnere, ugyanis a levelező partner látja el a külföldi biztosító feladatait.

Jellemzően a szokásosnál is lassabb kárrendezésre számíthatunk, ugyanis egy közvetítőn keresztül folytatódik a beszélgetés a biztosítóval, ami hosszabb átfutási időt eredményez.

Amennyiben a külföldi biztosítónak nincs magyar levelezőpartnere, úgy a MABISZ veszi át a levelező partner szerepét.

Fontos!
A hosszú átfutási időre, valamint az amúgy is lassú ügyintézésre tekintettel kérem legyen elővigyázatos a külföldi rendszámos gépjárművekkel a MABISZ által garantált megtérülés ellenére is.

Fenti példákkal remélem segítettem, és bízom benne, hogy a kárrendezés menetét átláthatóbbá tettem az Ön számára. Kérdés esetén vegye fel velünk a kapcsolatot ide kattintva.Köszönöm, hogy elolvasta!

Tóth Ferenc

Végrehajtástól kezdve a kárügyintézésig számos területen dolgoztam jogi asszisztensként 2012 óta. Küldetésem, hogy a közlekedési balesetben megsérült személyek tisztában legyenek lehetőségeikkel a kárrendezés során.

Tóth FerencHa kéri, akkor a kapcsolatfelvételtől a kártérítés kifizetéséig találkozásmentes ügyintézést végzünk.Megértettem és elfogadom az Adatkezelési tájékoztatót.Ügyfeleink írták

Balesetem.hu ügyfélvélemény Palkóné Ambrus Csilla Máriától

„Az ügyintézőm bármikor elérhető volt ha kérdéssel fordultam felé.” – Palkóné Ambrus Csilla Mária

„Az ügyintézőm bármikor elérhető volt ha kérdéssel fordultam felé.” – Palkóné Ambrus Csilla Mária

„Az ügyintézőm bármikor elérhető volt ha kérdéssel fordultam felé.” – Palkóné Ambrus Csilla Mária

Balesetem.hu ügyfélvélemény Szandai Jánostól

„Szakmailag felkészült, ügyfélcentrikus csapat. Mindenkinek csak ajánlani tudom, nem fog csalódni bennük. Az ügyem sikerrel zárult.” – Macicas Erzsébet

„Szakmailag felkészült, ügyfélcentrikus csapat. Mindenkinek csak ajánlani tudom, nem fog csalódni bennük. Az ügyem sikerrel zárult.” – Macicas Erzsébet

„Szakmailag felkészült, ügyfélcentrikus csapat. Mindenkinek csak ajánlani tudom, nem fog csalódni bennük. Az ügyem sikerrel zárult.” – Macicas Erzsébet

Balesetem.hu ügyfélvélemény Deák Dávid Gábortól

„Vírus időszakban teljesen érintkezésmentesen sikerült együttműködnünk. Örülök hogy a Balesetem.hu-t választottam.” – Deák Dávid Gábor

„Vírus időszakban teljesen érintkezésmentesen sikerült együttműködnünk. Örülök hogy a Balesetem.hu-t választottam.” – Deák Dávid Gábor

„Vírus időszakban teljesen érintkezésmentesen sikerült együttműködnünk. Örülök hogy a Balesetem.hu-t választottam.” – Deák Dávid Gábor

Kavaleczné Nagy Erika

„Minden Sorstársunknak ajánlom a Balesetem.hu csapatát, aki megbízható, célorientált, motivált, együttműködő, sikeres emberekre szeretné bízni problémája megoldását.” – Kavaleczné Nagy Erika

„Minden Sorstársunknak ajánlom a Balesetem.hu csapatát, aki megbízható, célorientált, motivált, együttműködő, sikeres emberekre szeretné bízni problémája megoldását.” – Kavaleczné Nagy Erika

„Minden Sorstársunknak ajánlom a Balesetem.hu csapatát, aki megbízható, célorientált, motivált, együttműködő, sikeres emberekre szeretné bízni problémája megoldását.” – Kavaleczné Nagy Erika

Balesetem.hu ügyfélvélemény Szandai Jánostól

„Nyugodtan tudom mindenkinek ajánlani, minden úgy történt, ahogy telefonon vagy az email fiókon keresztül megbeszélésre került.” – Szandai János

„Nyugodtan tudom mindenkinek ajánlani, minden úgy történt, ahogy telefonon vagy az email fiókon keresztül megbeszélésre került.” – Szandai János

„Nyugodtan tudom mindenkinek ajánlani, minden úgy történt, ahogy telefonon vagy az email fiókon keresztül megbeszélésre került.” – Szandai János

Balesetem.hu ügyfélvélemény Dékány Istvántól

„Ennél az irodánál nincs az, hogy talán, esetleg vagy nem tudom.” – Dékány István

„Ennél az irodánál nincs az, hogy talán, esetleg vagy nem tudom.” – Dékány István

„Ennél az irodánál nincs az, hogy talán, esetleg vagy nem tudom.” – Dékány István

Kavalecz Attila

„Nyugodt szívvel ajánlom a Balesetem.hu csapatát.” – Kavalecz Attila

„Nyugodt szívvel ajánlom a Balesetem.hu csapatát.” – Kavalecz Attila

„Nyugodt szívvel ajánlom a Balesetem.hu csapatát.” – Kavalecz Attila

Gulácsy Zoltánné

„Ne gondolkozzon, bízza a kárügyintézést szakemberekre mert biztosan több pénzhez jut.” – Gulácsy Zoltánné

„Ne gondolkozzon, bízza a kárügyintézést szakemberekre mert biztosan több pénzhez jut.” – Gulácsy Zoltánné

„Ne gondolkozzon, bízza a kárügyintézést szakemberekre mert biztosan több pénzhez jut.” – Gulácsy Zoltánné

Baranyai Lászlóné

„A határidők és a megbeszéltek pontos betartásával, folyamatos tájékoztatással és kellő odafigyeléssel követték végig az ügyem menetét.” – Baranyai Lászlóné

„A határidők és a megbeszéltek pontos betartásával, folyamatos tájékoztatással és kellő odafigyeléssel követték végig az ügyem menetét.” – Baranyai Lászlóné

„A határidők és a megbeszéltek pontos betartásával, folyamatos tájékoztatással és kellő odafigyeléssel követték végig az ügyem menetét.” – Baranyai Lászlóné

Döme Ernőné

„Minden kérdésre érthető választ kaptunk, minden a megbeszélt módon történt az egész ügy lezárásáig.” – Faragó Sándorné

„Minden kérdésre érthető választ kaptunk, minden a megbeszélt módon történt az egész ügy lezárásáig.” – Faragó Sándorné

„Minden kérdésre érthető választ kaptunk, minden a megbeszélt módon történt az egész ügy lezárásáig.” – Faragó Sándorné

Balesetem.hu ügyfélvélemény Hanis Istvánnétól

„Hozzáértő ügyintézők, türelmes foglalkozás-kapcsolattartás a megbízóival.” – Hanis Istvánné

„Hozzáértő ügyintézők, türelmes foglalkozás-kapcsolattartás a megbízóival.” – Hanis Istvánné

„Hozzáértő ügyintézők, türelmes foglalkozás-kapcsolattartás a megbízóival.” – Hanis Istvánné

Farkas Lászlóné

„Fájós lábbal nem nekünk kell rohangálni az ügyeket intézni.” – Farkas Lászlóné

„Fájós lábbal nem nekünk kell rohangálni az ügyeket intézni.” – Farkas Lászlóné

„Fájós lábbal nem nekünk kell rohangálni az ügyeket intézni.” – Farkas Lászlóné

Domokos Pálné

„Mindent megtettek annak érdekéden, hogy az ügy sikeresen záruljon! Köszönöm!.” – Domokos Pálné

„Mindent megtettek annak érdekéden, hogy az ügy sikeresen záruljon! Köszönöm!.” – Domokos Pálné

„Mindent megtettek annak érdekéden, hogy az ügy sikeresen záruljon! Köszönöm!.” – Domokos Pálné

Slider

Még több véleményBalesetem.hu a médiában


Google értékelés

Személyi sérüléses közlekedési baleset

Átl. értékelés: 5
Értékelte: 7
Baleseti kártérítésBlogSzemélyi sérüléses közlekedési baleset