Gerincsérüléssel kapcsolatos kártérítés

Egy gerincsérülés elszenvedése óriási hatással lehet az életminőségre és adott esetben akár egy karrier végére is pontot tehet. A gerincsérülések leggyakrabban közlekedési balesetek, illetve munkahelyi balesetek szerencsétlen következményei.

Ha balesete közvetlenül egy személy gondatlanságából fakadó közlekedési baleset, mi segíthetünk, hogy megkapja a kártérítést, amire egy ilyen helyzetben szüksége van – ebben az esetben a balesetet okozó személy kötelező biztosítója fog helytállni.

Gerincsérülés

Egy súlyosabb gerincsérülés következményei

A gerincsérülések következményei különösen súlyosak lehetnek. A tünetek esetről esetre változhatnak, illetve nagy jelentősége van annak, hogy pontosan hol is sérült meg a gerinc – a felső vagy az alsó részén:

általánosságban elmondható, hogy minél magasabban sérült a gerinc, annál súlyosabbak lehetnek a jelentkező tünetek, egészen pontosan annál több végtag lebénulásával lehet számolni.

A Spinal Injuries Association kiadott egy listát a gerincsérülések leggyakoribb tüneteiről, világossá téve, hogy egy ilyen súlyos sérülés teljesen megváltoztathatja az érintett egész életét:

 • a baleset következtében a kontrollált vizelet és székletürítésre való képesség azonnali elvesztése, amely megfelelő rehabilitációval adott esetben később visszanyerhető lehet,
 • fantomfájdalom a lebénult végtagokban,
 • a gerincvelő vérnyomás-szabályozó funkciójának kiesését követően jellemző az alacsony vérnyomás, azonban előfordulhatnak potenciálisan halálos kimenetelű vérnyomáskiugrások is,
 • a test hőmérséklet-szabályozó funkciójának sérülése,
 • önkéntelen izomrángások.

Természetesen amellett, hogy az áldozatok fizikai képességei többnyire súlyosan megsérülnek egy gerincsérülés következtében, nagyon borúlátóvá is válnak, amikor az életük hátralévő részére tekintenek.

A statisztikai adatok alapján az ilyen sérülést elszenvedők 20%-ánál a kórház elhagyása után klinikai depresszió alakul ki.

Az Aspire nevű brit jótékonysági szervezet vizsgálta a súlyos gerincsérülések kihatásait, melynek keretében arra a megállapításra jutottak, hogy a gerincsérülést elszenvedők 20%-a a kórházból azonnal rehabilitációs intézetbe kerül, életkorától függetlenül. A kutatásban, melyet az Aspire a Loughborogh Egyetemmel együttműködve folytatott le, fény derült arra is, hogy a gerincsérülést szenvedők állapota az előbb említett rehabilitációs otthonokban nagyban hozzájárul a depresszió és egyéb egészségügyi problémák kialakulásához is. Ezek az egészségügyi problémák magukba foglalják többek között a:

 • frontérzékenységet
 • fertőzéseket
 • csonttöréseket
 • krónikus depressziót
 • önsértést
 • szuicid gondolatokat

Mindezt figyelembe véve világos, hogy a gerincsérülés miatt kapható kártérítés óriási szerepet játszik az áldozatok életében, és abban, hogy a lehetőségeikhez mérten a lehető legteljesebb életet éljék a továbbiakban.

Tudta? Egy ENSZ-egyezmény rögzítette a mozgássérültek jogai keretében az önálló életvitelhez való jogot és a közösséghez tartozás jogát is.

Kártérítési igény bejelentése gerincsérülés esetén

Mindezt összevetve látjuk, hogy milyen fontos a kárigény bejelentése, amennyiben a gerincsérülése olyan baleset következménye, amit egy másik személy gondatlansága vagy mulasztása okozott.

A kártérítési összeg nem azt a célt szolgálja, hogy a másik félt “megbüntesse”, illetve nem tekinthető valamiféle “lottónyereménynek” sem. A kártérítés konkrét célja esélyt adni a sérültnek, hogy egy ilyen súlyos baleset után is megpróbálhassa rendbehozni az életét.

Ahhoz, hogy felépüljön egy ilyen sérülésből természetesen bátorság és kitartás kell, illetve a szeretteinek támogatása, azonban mindezek mellett szükséges, hogy ki tudja fizetni a szakértői ellátás és az ehhez kapcsolódó eszközök költségeit is – és pontosan ezen költségeket fedezésére szolgál a kártérítés.

Ha sérülése olyan közlekedési baleset következménye, melyért egy másik fél felelős, akkor kárigénye ezzel a személlyel szemben fog fennállni. Ugyanez vonatkozik arra az esetre is, ha Ön gyalogosként sérült meg egy gépjármű által.

Minden ügyre vonatkozik, hogy minél több információt tud nyújtani a balesetről – ideértve az esetleges tanúk nevét és címét, képeket a helyszínről, és amennyiben lehetséges a rendőrségi jegyzőkönyvet a balesetről, valamint a kapott orvosi ellátásról – annál jobb helyzetbe kerül. A rendőrségi jegyzőkönyvbe kötelezően feljegyzendő adatokat a következők:

 • Esetleges sérültekre vonatkozó adatok.
 • Cserbenhagyással okozott károkozás tényének feljegyzése, abban az esetben, ha a másik fél elhagyta a helyszínt.
 • Azt, ha a másik fél ugyan maradt, de elérhetőségi adatokat nem adott meg.

Ha gerincsérülése egy egészségügyi bevatakozás következménye, akkor adott esetben akár orvosi műhibaper áldozata is lehet. Ugyan a betegnek joga van kárigényt bejelenteni ezekben az esetekben is, az ilyenfajta kárigények érvényesítése a mai napig az egyik legbonyolultabb eljárások közé tartoznak, és ezekben az esetekben hatványozottan igaz, hogy a károsultnak professzionális segítségre van szüksége egy ilyen ügyekre specializálódott ügyvéd személyében.

Kapcsolatfelvétel egy szakértővel

Ha Ön a fentiekben leírt sérülést szenvedett, rendkívül fontos, hogy a lehető leghamarabb kapcsolatba lépjen egy személyi sérülésekre szakosodott kárügyintézővel.

Nemcsak azért, hogy a baleset időpontjától számított 5 éven belül bejelenthesse kárigényét, hanem azért is, mert minél hamarabb elkezdünk foglalkozni az ügyével, annál hamarabb kaphatja meg a kártérítést, amiből elkezdheti újraépíteni életét.

Emellett fontos kiemelni, hogy sok esetben előlegfizetési kötelezettsége van a biztosítónak, a végleges kártérítési összeg megállapítása előtt. Ön az így kapott pénzt azonnal az ellátására és a szükséges eszközök beszerzésére fordíthatja.

A végleges egyezség tartalmazhat egy jövőben bizonyos időközönként fizetendő járadékot is, mely azt jelenti, hogy nem számít milyen további problémákkal kell szembenéznie a jövőben, a pénz nem fog ezek közé tartozni.

A Balesetem.hu sikerdíjas alapon tudja intézni kártérítését, ami azt jelent, hogy csak akkor kell díjat fizetnie, ha sikerül érvényesíteni kártérítési igényét.

Kérjen visszahívást!

  Inkább megírná hogyan történt a baleset? Kattintson ide.

  Találkozzunk személyesen
  Németh Dávid Kárügyes

  Németh Dávid
  Kárügyes
  +36706061355

  Palkóné Ambrus Csilla Mária

  „Az ügyintézőm bármikor elérhető volt ha kérdéssel fordultam felé.”

  Dékány István

  „Ennél az irodánál nincs az, hogy talán, esetleg vagy nem tudom.”

  Macicas Erzsébet

  „Szakmailag felkészült, ügyfélcentrikus csapat. Mindenkinek csak ajánlani tudom, nem fog csalódni bennük. Az ügyem sikerrel zárult.”

  Deák Dávid Gábor

  „Vírus időszakban teljesen érintkezésmentesen sikerült együttműködnünk. Örülök hogy a Balesetem.hu-t választottam.”

  Kavaleczné Nagy Erika

  „Minden Sorstársunknak ajánlom a Balesetem.hu csapatát, aki megbízható, célorientált, motivált, együttműködő, sikeres emberekre szeretné bízni problémája megoldását.”

  Kavalecz Attila

  „Nyugodt szívvel ajánlom a Balesetem.hu csapatát.”

  Baranyai Lászlóné

  „A határidők és a megbeszéltek pontos betartásával, folyamatos tájékoztatással és kellő odafigyeléssel követték végig az ügyem menetét.”

  Szandai János

  „Nyugodtan tudom mindenkinek ajánlani, minden úgy történt, ahogy telefonon vagy az email fiókon keresztül megbeszélésre került.”

  Médiamegjelenések

  Google értékelés
  5 / 5

  Értékelte: 9

  Ezek is érdekelhetik

  Mennyit ér a sérülésem?

  Tudja meg a Kártérítés Kalkulátor segítségével.