Baleseti kártérítés kérdezz-felelek

Mennyi kártérítés kapható?

Balesetes kulcscsonttörés: mekkora kártérítésre számíthatok?

Bicóval tekerek haza a Praktikerből szombaton, mert éppen üvegeztünk és elfogyott a tömítő. Főútvonalon haladok a bicikliúton, át a biciklis zebrán és bámm oldalba elkapott egy kocsi. Repültem jó 2-3 métert, bal vállal tompítottam. Bicikli totálkár. Emberünk kiszáll a kocsiból aki legalább annyira sokkot kapott mint én, nézi hogy mi van velem, hívjon-e mentőt vagy valami. Mondtam neki hogy nem kell, csak vigyen el hazáig.

Ekkor még nem éreztem fájdalmat valószínűleg a sokk + adrenalin löket miatt. Elvitt hazáig, megadta az elérhetőségeit. Másfél napig feküdtem próbáltam túltenni magam a sokkon több kevesebb sikerrel, kisebb fájdalmak is kezdtek előjönni.

Hétfő reggelre mintha kés állt volna a kulcscsontomba, iszonyatos fájdalom. Ok, így nem lehet elmenni dolgozni, irány a sebészet. Kulccsonttörés, nagyonjó. Minimum 3 hónap mire újra meló. Kaptam egy papírt amit be kellett volna vinnem a rendőrségre jelenteni mi történt, de úgy voltam vele elég korrekt volt a fickó nem akarom bevonni a rendőröket, tisztességes emberek módjára is le lehet ezt rendezni. Hazaérek , rá 10 percre kint vannak a baleseti helyszinelők, felveszik a jegyzőkönyvet , elkérték a sofőr elérhetőségét stb. A sofőr teljes mértékben eggyüttműködött a rendőrseggel, ő is mindent lelkiismeretesen a történtek szerint mondott el.

Ennyi a körítés, most a kérdések.

  1. Mekkora kártérítésre számíthatok?
  2. Mennyi ideig fog ez húzódni ha teljesen eggyüttműködik a sofőr?

Válasz… ✍

  1. A kártérítési összeg megállapításánál több dolgot kell figyelembe venni. A kiesett jövedelem és a baleset miatti kiadások mellett ebben az esetben valószínűleg a személyi sérülés után járó sérelemdíj fogja a kártérítési összeg legnagyobb részét kitenni. A sérelemdíj nagyban függ attól, hogy mekkora a maradandó egészségkárosodás mértéke, illetve hogy kivel történt a baleset. Egy családfenntartó esetén ugyanannál a sérülésnél nagyobb összegű kártérítés várható, mint egy nyugdíjaskorú vétlen fél esetén. A kalkulátorunk segítségével hozzávetőlegesen meghatározható mekkora összegű kártérítésre lehet számítani.
  2. Ha a sofőr együttműködik, akkor a rendőrség valószínűleg közvetítői eljárást fog elrendelni néhány héten vagy hónapon belül. A közvetítői eljáráson ha sikerül megegyezni, akkor bírósági szakasz nélkül lezárják az ügyet. A biztosító részéről is inkább hónapokban kell gondolkodni. Sajnos ez nem „gyors pénz”.

Balesetes kulcscsonttörés: mekkora kártérítésre számíthatok?

Mi a reális, amit ki is fizet a biztositó? Tehát a történet a következő, volt egy autóbalesetünk amiben én utasként súlyos sérüléseket szenvedtem. A kezemet meg kellet műteni és kettő titán szeggel van rögzítve. A biztosító küldött egy papírt, hogy kapok kártérítést, de én jelöljem meg milyen összegre gondolok A kérdésem az lenne, hogy mi az az összeg ami ilyenkor reális?


Válasz… ✍

Készítettünk egy kalkulátort, aminek a segítségével pontosabb képet kaphatnak leendő ügyfeleink arról, hogy mekkora összegű sérelemdíjra számíthatnak a biztosítótól.

Mekkora baleseti kártérítési összegre számíthatok?

Az lenne a kérdésem, hogy mekkora kártérítési összegre számíthatok, ha autóbalesetet szenvedtem vétlen utasaként? (a vétkesnek van biztosítója)

20 éves lány vagyok! Eszméletemet vesztettem, epilepsziás rohamom volt, és a baleset után 2. napon tértem magamhoz. Műtötték a lábam, a bokámon nem maradt ép szalag, csavarozni kellett az egész bokacsontom, 3 hétig voltam kórházban, 2 hónapig gipszelve volt a jobb kezem és lábam, csigolyatörésem és elmozdulásom volt, fejem beszakadt, varrni kellett, súlyos agyrázkódásom volt! A bokám mai napig nem mozog rendesen!

Milyen nagyságú összegre számíthatok ha ezeket a sérüléseket szenvedtem?? Válaszaitok előre is köszönöm!!


Válasz… ✍

A leírtak alapján valahol 3-6 millió forint körüli sérelemdíjra lehet számítani. Fiatal lány lévén ha a bokasérülés maradandó egészségkárosodással jár, akkor inkább a 6 millió forinthoz fog közelíteni a sérelemdíj. A pontos összeg függ a végállapottól, megállapításához orvosszakértői véleményre lesz szükség.

Milyen összegű kártérítésre számíthatok?

Közlekedési baleset ért, gyalogátkelő-helyen ütöttek el, melynek során 3 bordám eltört. Az okozó a helyszínen maradt, az ő biztosítójához nyújthatom be az igényemet. Ilyenkor mégis milyen összeget kaphatok?


Válasz… ✍

A bordatörés szerencsés esetben nem befolyásolja hosszútávon a sérült egészségi állapotát, így alapvetően néhány százezer forintra lehet számítani.

Közlekedési baleset esetén mennyi kártérítés jár?


Válasz… ✍

Ha történt személyi sérülés, akkor a kalkulátorunk segítségével kicsit pontosabb képet kaphat a lehetőségekről. Ezen felül az igazolt tárgyi károkat és a baleset miatt felmerült költségeket és keresetveszteséget is ki kell fizetnie a biztosítónak.

8 napon túli, súlyos sérülésnél mekkora kártérítést követelhetek pénzben?

4 borda és-, kulcscsonttörés, illetve maradandó vállrövidebbülés történt.


Válasz… ✍

Mivel törés és törés között is van különbség, ezért hozzávetőlegesen 2-5 millió forint közötti összeggel érdemes számolni a fenti információk alapján. A borda és- kulcscsonttörések, ha szépen begyógyulnak, akkor az összeg inkább a kétmillió forinthoz lesz közelebb, de a maradandó vállrövidebbülés mindenképp súlyosnak tekinthető.

Baleseti kártérítés összege?

Közúti baleset áldozata lett egy ismerősöm. 8 napon túl gyógyuló sérülése lett, műteni is kellett. A károkozó személy biztosítójához kárigényt kell benyújtani, de nem tudjuk mekkora összegre számíthatna. Rendszeres munkája volt, de természetesen azóta táppénzen van. Mekkora összeg illetné meg a kiesett munka, fájdalom (sérelemdíj) miatt??

Nem akar pereskesni meg szeretne állapodni a biztosítóval…


Válasz… ✍

Ennyi információból sajnos körülbelüli összeget sem tudunk mondani. Kártérítés kalkulátorunk segítségével pontosabb képet kaphat mekkora sérelemdíjra lehet jogosult.

Vétlen sérült?

Ha az elmúlt 5 évben szenvedett közlekedési balesetet, jogosult lehet baleseti kártérítésre. Ne hagyja elveszni az akár milliós nagyságrendű összeget.

Jár kártérítés?

125 ccm-es motort vezettem "B"-s jogsival és balesetet szenvedtem. Jogosult vagyok kártérítésre?

Nem én voltam a hibás, több hónapos a felépülési időm, csontom tört, és tudomásom szerint ki vagyok zárva a kártérítésből, ha olyan járművet vezettem amire nem volt jogosítványom, valahol viszont azt olvastam hogy ezért 5 büntetőpont jár mivel volt jogsim csak nem erre a kategóriára! Hogy van ez?


Válasz… ✍

Ha a balesetben vétlen sérült szabályt szegett, de nem emiatt következett be a baleset, akkor kártérítésre ettől függetlenül jogosult. Azonban valószínűleg néhány 10.000 Ft összegű büntetésre lehet számítani a szabálysértés miatt.

Járhat kártérítés?

Nemrég a gyalogátkelőhelyen édesapámat és engem elütöttek. Apumnak eltört 2 bordája én viszont el tudtam ugrani, nem sérültem. Járhat ilyenkor kártérítés nekem? Apum részéről egyértelmű, de az én részemről? Azóta is remegek…


Válasz… ✍

Sajnos a csupán lelki sérülésekre nehezen, illetve nagyon kis összeget fizet a biztosító. Ha orvosi dokumentumokkal igazolják a lelki traumát, akkor talán van rá némi esély.

Lehet-e egyszeri nem vagyoni kártérítést kérni, ha elütött egy autó?

A kerékpáromban mintegy 25 ezer forint kár keletkezett. Ezenkívül eltörött a vállam és egy bordám is. Igen fájdalmas napokat élek át! Milyen összeg lehet a fájdalom díj.


Válasz… ✍

Igen, ha a vétlen fél személyi sérüléseket is szenved, akkor tud fájdalomdíjat kérni a biztosítótól. Ebben az esetben számít, hogy mennyire maradandó a sérülés. Részletekért kattintson ide és számolja ki körülbelül mekkora fájdalomdíjra lehet jogosult.

Közúti balesetnél 8 napon túl gyógyuló személyi sérülés esetén honnan kérhetek kártérítést?

Anyósülésen utaztam. Ha a biztosító minket hoz ki a baleset okozójaként, akkor is kaphatok valamit valahonnan??


Válasz… ✍

Ha az anyósülésen utazott, akkor Önnek mindenképp jár kártérítés. Attól függően, hogy kit fog kihozni a rendőrség felelősként, a felelős gépjárművének kötelező biztosítója fogja megtéríteni a károkat.

Van-e erre kártérítés?

Anyukámat ma elütötte egy autó, nem tört el semmije, nincs repedés, csak zúzódás, rándulás. Menni alig tud, szinte csak fekszik. Biztosítót kérdeztük, azt mondták, hogy csak repedésre vagy törésre fizetnek.


Válasz… ✍

Amennyiben vétlen volt az édesanyja, az autó kötelező gépjármű-felelősségbiztosítása fedezi a károkat, akkor is ha kisebb sérüléseket szenvedett. Ebben az esetben néhány 10.000 Ft vagy esetleg néhány 100.000 Ft sérelemdíjra lehet számítani. Abban az esetben, ha a sérülések hosszútávon is befolyásolják édesanyja egészségi állapotát, elképzelhető a magasabb összegű kártérítés.

Utoléréses balesetnél a második autó voltam. A harmadik elismerte, hogy a baleset miatta történt. Számíthatok kártérítésre, a kötelezőre, mivel az első kocsi is sérült?


Válasz… ✍

Igen, ha a leghátsó autó sofőrje elismerte a felelősséget, és a rendőrség is őt állapítja meg 100%-ban vétkes félként, akkor jogosult lehet kártérítésre.

Mennyit nyom a latba egy autóbalesetnél, ha a hátsó ülésen nem voltam bekötve? Kártérítés esetén?!

Életveszélyes állapotba kerültem, több napot voltam intenzíven és több csontom is eltörött. Szerencsére jól vagyok, de lesz szépséghibai visszamaradottságom. A szüleimnek már így is rengeteg pénzbe és idegeskedésbe került az egész dolog és nem lenne rossz legalább azt a pénzt visszakapni ami erre ment.

Én most csak a bírósági kártérítési igényre gondolok, mert nyilván a biztositó (az autó ahogy biztositva van) is fog fizetni, de az messze nem annyit amennyibe ez az egész került. Meg azt persze nem veszi figyelembe, hogy én mennyit szenvedtem.

Ami még fontos, hogy nem másik autóval ütköztünk, hanem a sofőr volt felelőtlen. Beismerte a bűnösségét.


Válasz… ✍

Utasként a balesetért felelős autó kötelező gépjármű-felelősségbiztosításának fedeznie kell a baleset miatt keletkezett, igazolt és szükséges kiadásokat. Ezen felül sérelemdíjra is jogosult lehet, annak ellenére, hogy a biztonsági öv nem volt bekötve.

Határidők, összegek, fogalmak

Van kártérítési felső határ a kötelező biztosításnál?


Válasz… ✍

Igen, van egy törvényben leírt felső határ, bár ezt általában meg sem közelítik a gyakorlatban a kifizetett kártérítési összegek. A biztosító dologi károk esetén káreseményenként 2.220.000 euró, személyi sérülés esetén 6.070.000 euró összegig térít, a károsultak számától függetlenül.

Mi a különbség a kártérítés és a kártalanítás között?


Válasz… ✍

A kártérítés és a kártalanítás közötti fő különbség, hogy a kártérítés esetén a károkozás jogellenesen, kártalanítás esetén pedig jogszerűen történik. Például ha valaki közlekedési balesetet okozott, mert ittasan vezetett, akkor a vétlen fél kártérítésre jogosult. Kártalanításra az útépítés lehet jó példa: ha egy útépítés során valakinek a telkét hátrány éri, akkor kártalanításra lehet jogosult.

Ha balesetet okoztam és rögtön utána eladom az autót, a kártérítést, amit a biztosítóm fizet a sértettnek behajtják rajtam?

Vagy amint eladtam az autót, többet nem kell semmit fizetnem a biztosító cégnek?


Válasz… ✍

Igen, a biztosító behajthatja a kifizetett kártérítést, ezt regresszálásnak is hívják. Szerencsére ezt az eljárást akkor alkalmazza a biztosító, ha szándékosan vagy súlyos gondatlanságból okozták a balesetet – például ittas vezetés esetén. Az autó eladása után a biztosítási díjat természetesen nem kell tovább fizetni.

Van külön elévülése a vagyoni és nem vagyoni kártérítési igénynek?


Válasz… ✍

Igen, mindkét típusú kártérítés esetén 5 év az elévülési idő.

Ha balesetet szenvedek és nem én vagyok a hibás akkor a másik fél biztosítójának milyen határidőn belül kell ajánlatot tennie?


Válasz… ✍

Alapvetően nem a biztosítónak, hanem a károsultnak kell ajánlatot tennie. Az elévülési idő a baleset napjától számítva 5 év.

Ha elüt egy autó munkába menet, akkor az üzemi baleset?

Vagy, ha karambolózik a buszom, vagy ha a legrövidebb munkába vezető úton elbotlok egy farönkben?


Válasz… ✍

Igen, a baleset üzemi balesetnek minősül, ha a sérültet a foglalkozása körében végzett munka közben, vagy azzal összefüggésben éri baleset. Például ha a baleset munkába menet vagy onnan hazamenet közben történik.

Sérelemdíj, nem vagyoni kártérítés

Mit jelent az hogy nem vagyoni kártérítés?

Gyakran hallom ezt a kifejezést, hogy X millióra perelik „nem vagyoni kártérítésre”? Ha a vádló nyer, akkor ezt az összeget a vádlottnak ki kell fizetnie?


Válasz… ✍

Igen, abban az esetben ha a vádló nyer, akkor ezt az összeget a vádlottnak ki kell fizetnie. Tudjon meg többet a nem vagyoni kártérítésről ide kattintva.

Mi tartozik bele a NEM VAGYONI kártérítésbe?

Most hallottam a tv-ben, hogy vki 57 millió forint nem vagyoni kártérítést követel!! Roppant kíváncsi lettem, hogy mi tartozhat bele?


Válasz… ✍

Minden olyan testi vagy lelki sérelem, amely az emberben keletkezett. Például csonttörés, ampitáció, depresszió egy elhunyt családtag miatt.

Utasok jogai

Az igaz, ha stoppost veszek fel, és valami baj ér minket, amibe ő megnyomorodik például, akkor kártérítést kell neki fizetnem?


Válasz… ✍

A kérdés azon része igaz, hogy ebben az esetben kártérítésre jogosult az utas, még akkor is, ha stoppos volt, viszont a gépjármű kötelező felelősség-biztosítójának kell ebben az esetben helytállnia.

Miért van az, hogy a közlekedési balesetet szenvedettek nem tudják azt, hogy milyen jogaik vannak?

Hogy hol kaphatnak kártérítést, temetési költség visszatérítést?


Válasz… ✍

Valószínűleg ennek az lehet az oka, hogy a legtöbb embernek erre a tudásra szerencsés esetben soha nem lesz szüksége. A Balesetem.hu szakértő csapata éppen ilyen esetekben tud segíteni.

Ha közúti baleset történt, akkor a kötelező biztosító kifizeti-e az ártatlan autóban ülők kártérítését?

Ha közúti baleset történt, akkor a kötelező biztositó kifizeti-e az ártatlan autóban ülők kártérítését?


Válasz… ✍

Pontosan! Minden igazolhatóan a balesetben megsérült tárgyi kárt kötelessége megtérítenie az okozó gépjármű kötelező biztosítójának. Hallókészülék esetén szakvéleményre is szükség lehet, hogy a készülék javítható-e, illetve ha igen, akkor mekkora a javítás költsége. Amennyiben rendelkezésre áll számla a vásárlásról, azt is érdemes a biztosító részére továbbítani.

Ha beül valaki egy barátja autójába, és netán balesetet csinál a vezető, ő a felelős az utasa egészségügyi rehabilitációjáért?

Senkinek nem kívánom, de jó lenne tisztában lenni a kérdéssel…


Válasz… ✍

Az egészségügyi rehabilitációért az orvosok, a kártérítés kifizetéséért pedig az okozó sofőr KGFB biztosítója a felelős. Személyi sérüléses baleset esetén fontos a szakértő segítség, a minél magasabb összegű kártérítés megszerzéséhez.

Biztosítás, biztosító

A biztosítók miért nem intézik tisztességesebben a balesetek utáni kártérítést?

Sok esetben a károsult nem kap a biztosítóktól semmit. Iszonyat pénzeket lehet elveszíteni vétlen emberként. Ilyen körülmények között nem kell csodálkozni, ha minden baleset kellemetlenségeket von maga után.


Válasz… ✍

Igen, sajnos a biztosító profitorientált vállalat. És mivel a kifizetett kártérítési összegek éppen a profitot csökkentik, ezért a biztosítónak az áll érdekében, hogy a lehető legkevesebb kártérítést fizesse ki. Személyi sérülés esetén vannak a legnagyobb különbségek, mert egy sérülést vagy egy emberéletet nem olyan egyszerű beárazni, mint például egy sérült alkatrészt vagy néhány heti kiesett jövedelmet. Ilyen esetekben mindenképp vegye fel velünk a kapcsolatot, mi segítünk a lehető legmagasabb összegű kártérítés megszerzésében.

1. Hogyan lehet a biztosítókat arra kötelezni, hogy a kgfb-ban előírt törvényeket betartsák?

2. Miként lehet őket kötelezni, hogy a vétkes biztosítója, egy adott időn belül rendezze a vétlen károsult kártérítését?


Válasz… ✍

Első körben egymás között kell megbeszélni a kártérítés jogszerűségét és összegét. Ha nem megfelelő az összeg, illetve a jogszerűséget vitatja a biztosító, akkor a PBT-hez (Pénzügyi Békéltető Testülethez) vagy bírósághoz kell fordulni.

Három balesetbiztosítást fizetek, most a kéztörésem után mindegyiknél igényelhetem a kártérítést?


Válasz… ✍

A balesetbiztosítások összeadhatóak, így ha kéztörésre vonatkozik mindhárom biztosítás, akkor mindegyikre igényelhető kártérítés.

Volt aki közlekedési balesetben súlyos sérülést szenvedett de nem kapott megfelelő kártérítést?


Válasz… ✍

Igen és nem. A biztosítók a tárgyi károkat általában megfelelően ki szokták fizetni, viszont a személyi sérüléseken igyekeznek minél többet spórolni. Szakértő csapatunk abban tud segíteni, hogy ez az összeg minél magasabb legyen.

Mi a teendő?

Baleset volt. Mi a teendő?

Szeptember 8-án volt egy motorbalesetem, sajnos autóssal karamboloztam. Emiatt eltört a lábam, műtét is volt. Csakhogy életbiztosítással rendelkezem. A biztosító kért egy papírt, a lezárt nyomozásról szóló határozatot. Az a baj, hogy a nyomozás még mindig tart. Voltunk bent a kapitányságnál múlt pénteken, elvileg kedden kapnunk kellett volna. A biztosító 15 napot adott (jövő szombaton jár le).

A kérdésem az lenne, hogy ha a határidőn belül nem érkezik meg a papír? A határidő letelte utána is foglalkoznak a kártérítéssel? Vagy örökre kukába megy? :/


Válasz… ✍

Nem megy a kukába. Ebben az esetben érdemes a megadott határidőn belül tájékoztatni a biztosítót, hogy jelenleg nem áll rendelkezésre a kért dokumentum, ezért nem tudja határidőre megküldeni.

Ha egy balesetben én vagyok a károsult, akkor mik a teendők? Hogyan kezdjünk neki a kártérítésnek?


Válasz… ✍

Ez egy hosszú téma, ezért ebben a blogbejegyzésben összegyűjtöttünk néhány hasznos tippet mi a teendő ha bekövetkezett a baleset.

Vétlen sérült?

Ha az elmúlt 5 évben szenvedett közlekedési balesetet, jogosult lehet baleseti kártérítésre. Ne hagyja elveszni az akár milliós nagyságrendű összeget.

Külföldi balesetek

Ausztriai autóbalesetnél, amit osztrák okozott, több súlyos sérült esetén, milyen lépések szükségesek a kártérítésért?


Válasz… ✍

Mint minden balesetnél a külföldi baleseteknél is a megfelelő orvosi ellátás a legfontosabb. Miután a rendőrség is megállapította, hogy ki a felelős a balesetért, utána az okozó fél gépjárművének kötelező biztosítójától kell kártérítést igényelni. Minden külföldi biztosítónak van magyarországi „kárrendezési megbízottja” – jellemzően valamelyik hazai biztosító társaság -, aki segít a teljes folyamatban. Ettől függetlenül mi azt javasoljuk, hogy a kárrendezési megbízott nélkül folytassák le a folyamatot, mert ebben az esetben nem a magyarországi kártérítési összegeket fizetik ki, hanem jelen esetben az osztrák árakat, amik jóval magasabbak. Amennyiben segítségre lenne szüksége külföldi kárrendezéssel kapcsolatban, vegye fel velünk a kapcsolatot.

Kié a felelősség a károkozásért?

Németországban nem saját tulajdonú autóval közlekedési baleset történt. A vétlen autós alkoholt fogyasztott. Ki felel a balesettel kapcsolatos károkért? Kitől kaphat jogi segítséget az eljárás során, ha nem tud németül?


Válasz… ✍

A balesetért a vétkes autós fog felelni, a vétlen sofőr pedig az ittas vezetésért. Szakértő csapatunk rendelkezésére áll, ha külföldön történt balesetben szeretne méltányos összegű kártérítést szerezni.

Ausztriában volt autóbalesetem 3 hónapja és most lett meg a döntés, hogy a másik fél volt a hibás. Ilyenkor a biztosítótól miket igényelhetek?

3 hétig voltam itthon mert megrándult a nyakam, a hátam és a fogam letört. Ezekre kapok valami fájdalompénzt? Meg erre a három hónapra valami autóbérlési díját, mert másik autót kellett használnom addig a munkához.


Válasz… ✍

Igen, a szerviz idejére igényelhető csereautó. Erről többet ebben a bejegyzésben tudhat meg. A személyi sérülésre is jár kártérítés, attól függően, hogy mennyire súlyos, illetve hosszútávon mennyire befolyásolja a mindennapi életvitelét. Magyarországi számokkal, de ide kattintva megtudhatja, hogy hozzávetőlegesen mekkora összegre számíthat.

Halálos balesetek

Halálos baleset esetén, jár-e kártérítés a hozzátartozóknak, az elkövető KGFB fedezetével?

Közeli hozzátartozómat halálos baleset érte, a másik fél hibájából. A rendőrségi eljárás jelenleg még tart. Nagyon megrendült a család anyagilag is. Az elkövető is elhalálozott kötelező gépjármű-felelősségbiztosítása alapján lehet-e a biztosítójához fordulni kártérítésért?


Válasz… ✍

Igen, abban az esetben is jár kártérítés közeli hozzátartozónak, ha a balesetet okozó fél is elhunyt. Ebben az esetben a rendőrségi nyomozás viszonylag gyorsan le tud zárulni, viszont a biztosítóval szemben minden közeli hozzátartozó jogosult kártérítést igényelni. Közeli hozzátartozónak számít: szülő, gyerek, házastárs és bejegyzett vagy rögzített élettárs, örökbefogadott és örökbefogadó, mostohaszülő, nevelőszülő és nevelt gyermek, testvér, a családdal együtt élő nagyszülők illetve unokák.

Autóbalesetben fél éve meghalt utasként 17 éves kislányom. Mennyi kártérítést követelhetek?


Válasz… ✍

A kártérítési összeg várhatóan 3-5 millió forint körül alakulhat az Ön részére. Fontos tudni, hogy halálos közlekedési baleset esetén az elhunyt minden családtagja igényt tarthat a kártérítésre, és ez az összeg családtagonként változhat.

Mediáció, közvetítői eljárás

Közlekedési baleset után a közvetítő által felajánlott kártérítés beleszámít-e a biztosító felé benyújtott kártérítési igénybe?

Autóbalesetben vétlen autó utasaként szenvedtem sérülést. Az okozó biztosítója felé igényt nyújtottam be. A balesetből büntető ügy lett, így átkerült az ügyészségre, aki közvetitői eljárásra tette át az ügyet.


Válasz… ✍

Nem, a közvetítői eljáráson kapott összeg nem számít bele a biztosítótól kapott összegbe. Tehát a biztosító nem csökkenti a kifizetett kártérítést a közvetítői eljáráson megbeszélt összeggel.

Mennyit kérjünk az elkövetőtől?

Unokabátyám kerékpáron közlekedett (szabályosan kivilágítva) településen belül, mikor egy személygépjármű elalvás (nem alkohol) miatt elütötte. Sérülések: lapockatörés, lábszárzúzódás, csuklótörés, fejsérülés. A rendőrség felvette az unokabátyámtól a jegyzőkönyvet, és kérdezték, bíróságra akar-e menni, vagy megegyezésre. A megegyezést választotta. Kérdésem tudnátok tanácsot adni, mennyit kérjen az elkövetőtől? A rendőri alkalmazott szerint milló közeli tétel is előfordul ilyenkor.


Válasz… ✍

Külön kell választani a közvetítői eljárást és a biztosítóval történő kárrendezést. A közvetítői eljárás során – amire valószínűleg a rendőr is utalt -, általában néhány százezer forint szokott gazdát cserélni. Ebben az esetben a pénzt a balesetért felelős fél fizeti. A biztosítóval történő kárrendezés során, a fent leírt sérülésekre valóban magasabb összegű kártérítés várható, ami már milliós nagyságrendű. A két eljárás egymástól függetlenül pénzt juttathat az Ön zsebébe.

Kártérítés kifizetése

A biztosító utalja a kártérítést vagy fiókban fizeti ki?


Válasz… ✍

Elsősorban utalja, másodsorban postai úton küldi ki, ha nem áll rendelkezésre folyószámla. Fiókban nem szokott kifizetni.

Az aláírt nyilatkozat kézhezvételétől viszonyítva hány napon belül utalja a kárösszeget a biztosító?

Múlt hét pénteken várhatóan a biztosító megkapta a válaszlevelemet benne az aláírt nyilatkozattal, melyben igazoltam, hogy az általuk elbírált kárigényem összegére igényt kívánok tartani. Ehhez a naphoz viszonyítva mennyi idő elteltével utalja át a bankszámlámra a pénzösszeget a biztosító?


Válasz… ✍

Általában 15 napon belül.

Kártérítés adózása

Motorbalesetből eredő kártérítés után kellene adózni?

Illetve havi járulékot is kapok.


Válasz… ✍

Nem, a kifizetett kártérítési összeg adómentes.

Be kell-e vallani az adóbevallásban a baleseti kártérítés összeget, és ha igen, milyen címen?

Autóbalesetben kaptam X összeget (vétlenként), és nem tudom, hogy be kell-e vallani az adóbevallásomban. Ha igen, akkor milyen címen: „Egyéb, adóterhet nem viselő járandóságok”? (Hivatalos kárfelmérésből eredő kártérítés, banki utalással)


Válasz… ✍

Nem kell bevallani az adóbevallásban, mert nem kell bevallani azt a bevételt, amit a jövedelem kiszámításánál nem kell figyelembe venni. Nem tartozik ide, tehát be kell vallani a jövedelempótló, illetve keresetveszteség jogcímen kifizetett kártérítést.

A balesetből származó biztosító által kifizetett kártérítés adóköteles?


Válasz… ✍

A legtöbb tétel nem adóköteles, például a gépjárműkár, az utazási költségek megtérítése, a sérelemdíj, a ruházatban keletkezett kár, a kártérítés után fizetett késedelmi kamat. A jövedelempótló kártérítés esetén, ha a biztosító nem vonta le a keresetveszteséget terhelő adókat, akkor azt ki kell számolni, be kell vallani és az adót be kell fizetni.

Testvérem autóbalesetben utasként sérült, a vétkes sofőr kártérítést ajánlott fel. Ez az összeg adóköteles?


Válasz… ✍

A vétkes sofőr helyett a gépjármű kötelező biztosítójának kell helytállnia a kártérítés során. Nem tanácsoljuk, hogy a két fél négyszemközt rendezze le a kártérítést, mindig várják meg a hatóságokat ezzel kapcsolatban.

Nem talált választ a kérdésére?

Írja meg nekünk üzenetben!

    Google értékelés
    4.7 / 5

    Értékelte: 11