Közvetítői eljárás

A közvetítői eljárás

A közvetítés vagy mediáció olyan vitarendezési eszköz, melynek legfőbb célja, hogy a felek a közöttük felmerült konfliktust békés úton, konszenzussal zárják le.

Nagyon fontos, hogy konszenzusról és nem kompromisszumról beszélünk! Mi a különbség a kettő között? Kompromisszum esetében mindkét fél lemond valamiről, ami számára nagy jelentőséggel bírt a vita során. Ezzel szemben konszenzusnál kölcsönös megállapodásról beszélünk, olyan megoldásról, amely mindkét fél számára a lehető legnagyobb megnyugvást nyújtja.

Ehhez nyújt professzionális segítséget a közvetítő, avagy mediátor, aki a vitában semleges félként, pártatlanul hallgatja meg mindkét fél álláspontját.

Közvetítői eljárás

Előnyei

Gyakran megesik, hogy a sértett vagy a balesetben vétlen személy nem vár mást, mint egy őszinte bocsánatkérést, valódi megbánást, saját veszteségének elismerését. Vagy akárcsak azt, hogy meghallgassák!

Mindezekre a bírósági eljárás szigorú légkörében és a keresztkérdések tüzében nem derülhet fény. A közvetítői eljárásban a mediátor pszichológiai szaktudásával segít megérteni a felek valódi indítékait és érzéseit, majd ezeket figyelembe véve segít kialakítani a mindkét fél számára kedvező konszenzust.

Ez jelentősen gyorsítja az eljárást és megelőzheti a hosszú évekig tartó, feszültségekkel, stresszel és anyagi terhekkel járó pereskedést.

További előnye a közvetítői eljárásnak a bírósági eljárással szemben, hogy nem nyilvános és a közvetítőt titoktartási kötelezettség terheli az eljáráson elhangzottakkal kapcsolatban. A felek így ténylegesen nyíltan és szabadon, egy sokkal oldottabb légkörben beszélhetnek egymással.

Az egyezség

A közvetítői eljárás során megszületett megállapodást írásba foglalják, majd a vitában érdekelt felek és a közvetítő is aláírják. Amennyiben a felek között bírósági eljárás is folyamatban van, lehetőségük nyílik rá, hogy a megállapodásukat a bíróval egyezségbe foglalják és így bírósági ítélettel azonos hatályú jogerőre emelkedjen. Vagyis ugyanúgy kikényszeríthetővé váljon, így is motiválva a feleket, hogy az abban foglaltakat betartsák.

Alkalmazása

Közvetítői eljárást lehet alkalmazni többek között a közlekedési bűncselekmények kapcsán is.

Általában az enyhébb megítélésű, többnyire gondatlanságból fakadó bűncselekmények esetén merülhet fel az alkalmazásának a lehetősége, azonban csak akkor ha a bűncselekmény vétségnek minősül (gondatlanságból elkövetett cselekmény vagy olyan bűncselekmény, amelyet a törvény két év vagy ennél kevesebb szabadságvesztéssel fenyeget) vagy csak néhány év szabadságvesztéssel büntetendő cselekményről van szó.

Amennyiben a bűncselekmény maximum 3 évvel büntethető a közvetítői eljárásban létrejött egyezséggel a büntetőeljárás meg is szűnik. Ez különösen a károkozónak előnyös, hiszen így nem veszik el a jogosítványát és nem kap büntetést sem, azaz: nem lesz büntetett előéletű.

Feltételei

A közvetítői eljárás kiemelt célja ezekben a helyzetekben, hogy a sértett és a károkozó között a károkozó tevékeny megbánását megalapozó megállapodás jöjjön létre, jellemzően jóvátétel megtestesülésében.

Először is nagyon fontos, hogy a közvetítői eljárás lefolytatására mindkét félnek bele kell egyeznie, mégpedig önként. Továbbá a károkozónak még a vádemelés előtt beismerő vallomást kell tennie. Végezetül pedig az ügyészségnek az összes körülményt mérlegelve engedélyeznie kell a közvetítő eljárást. Tehát:

 1. Alapvető törvényi feltételek megléte
 2. Sértett és károkozó önkéntes hozzájárulása
 3. Károkozó vádemelés előtt tett beismerő vallomása
 4. Ügyészség engedélye
 5. Kezdetét veheti a közvetítői eljárás

Mindenki nyer

A károkozónak tehát azért előnyös a közvetítői eljárás, mert általa megválthatja büntetőjogi felelősségét, azaz megmarad a jogosítványa és egyéb büntetést sem kap, adott esetben az ellene indult büntetőeljárás is automatikusan megszűnik.

Cserébe jóvátételt kell adnia a sértettnek, mely általában anyagi kárpótlás formájában jelenik meg.
Ez pedig a sértett számára jelent bevételt, akár a biztosító által kifizetett kártérítés mellett is.

A bírósági ítéletben is előfordulhat pénzbüntetés, azonban az az államot illeti meg, és nem a sértettet, így a sértettnek már csak ezért is érdemes elgondolkodni a közvetítői eljárásba való beleegyezésen.

Közvetítői eljárás

A jóvátétel összege

A jóvátétel összegét a felek közösen, saját pénztárcájukhoz és körülményeikhez szabva állapíthatják meg, semmilyen fix tarifa vagy egyéb megkötés nem terheli őket.

Volt olyan eset is, amikor a károsult megelégedett egy egyszerű bocsánatkéréssel is a közvetítői eljárás során, de milliós jóvátételi összegekről is tudunk.

A káronszerzés tilalma

A jóvátétel kapcsán, amire még érdemes odafigyelni az a káronszerzés tilalmának szabálya. Eszerint a károsult nem gazdagodhat a károkozás kapcsán.

Vagyis, ha a jóvátétel összegét egy konkrét anyagi kár megtérítéséhez, például az okozott balesetben megsérült jármű javításához kötik, akkor a biztosítónak lehetősége van arra hivatkozni, hogy ez a kár így már megtérült, tehát ennyivel csökkenti a kártérítés összegét.

Nem ez a jellemző gyakorlat, azonban érdemes figyelembe venni a megállapodás megszövegezésénél.

Közvetítői eljárás

Végezetül

Sajnos manapság Magyarországon még nem elég elterjedt a közvetítői eljárás alkalmazása a gyakorlatban, pedig látható, hogy sok esetben gyorsabb és elfogadhatóbb megoldást kínál a nehézkesebb bírósági eljárásnál.

Ne essen a többség hibájába, ismerje meg minden lehetőségét és döntsön amellett a megoldás mellett, amely az Ön számára a legmegfelelőbb! Mindebben pedig örömmel nyújt segítséget a Balesetem.hu csapata.

Köszönöm, hogy elolvasta!

Gyerekkorom óta hobbim az írás, melyet a jogi egyetem óta szakmai publikációk készítésével gyakorolok. Célom a jog sokszor bonyolult összefüggéseit közérthetővé tenni.

Kiss Laura Olga

Kérjen visszahívást!

  Inkább megírná hogyan történt a baleset? Kattintson ide.

  Találkozzunk személyesen
  Németh Dávid Kárügyes

  Németh Dávid
  Kárügyes
  +36706061355

  Palkóné Ambrus Csilla Mária

  „Az ügyintézőm bármikor elérhető volt ha kérdéssel fordultam felé.”

  Dékány István

  „Ennél az irodánál nincs az, hogy talán, esetleg vagy nem tudom.”

  Macicas Erzsébet

  „Szakmailag felkészült, ügyfélcentrikus csapat. Mindenkinek csak ajánlani tudom, nem fog csalódni bennük. Az ügyem sikerrel zárult.”

  Deák Dávid Gábor

  „Vírus időszakban teljesen érintkezésmentesen sikerült együttműködnünk. Örülök hogy a Balesetem.hu-t választottam.”

  Kavaleczné Nagy Erika

  „Minden Sorstársunknak ajánlom a Balesetem.hu csapatát, aki megbízható, célorientált, motivált, együttműködő, sikeres emberekre szeretné bízni problémája megoldását.”

  Kavalecz Attila

  „Nyugodt szívvel ajánlom a Balesetem.hu csapatát.”

  Baranyai Lászlóné

  „A határidők és a megbeszéltek pontos betartásával, folyamatos tájékoztatással és kellő odafigyeléssel követték végig az ügyem menetét.”

  Szandai János

  „Nyugodtan tudom mindenkinek ajánlani, minden úgy történt, ahogy telefonon vagy az email fiókon keresztül megbeszélésre került.”

  Médiamegjelenések

  Google értékelés
  5 / 5

  Értékelte: 19

  Ezek is érdekelhetik

  Táppénz, betegszabadság

  Táppénz, betegszabadság

  Hétköznapi értelemben gyakran szinonimaként használjuk a táppénz és a betegszabadság kifejezéseket, azonban jogilag...

  Eurotax kód

  Eurotax kód

  Mindössze nyolc karakter, mégis mindent elárulhat az autójáról. Ön tudja mi az? Ez a rövid számsor nem más, mint az...

  Mennyit ér a sérülésem?

  Tudja meg a Kártérítés Kalkulátor segítségével.