Eurotax kód

Mindössze nyolc karakter, mégis mindent elárulhat az autójáról. Ön tudja mi az? Ez a rövid számsor nem más, mint az Eurotax kód.

Az Eurotax kód valójában egy nyolc számjegyből, illetve betűből álló kód, amely az összes főbb tudnivalót, így tartozékot és felszereltséget elárul a gépjárművéről, sőt még azt az információt, ami a legtöbb esetben a leglényegesebb, a piaci értékét is.

Az Eurotax kód eredete

Az Eurotax kód tulajdonképpen több mint 60 éve kezdte meg térhódítását.

Eleinte azonban csak egy egyszerű autókatalógusként funkcionált azzal, hogy kizárólag a használtautók árait tartalmazta. A hosszú évek kitartó munkájának eredményeként, időközben kidolgozásra került egy általánosan is alkalmazható módszer az értékbecslésre. Ez a módszer mindmáig egyedülálló. Manapság már a használtautó-kereskedelem során az Eurotax kód szerinti értékelés az elsőszámú módszer egy jármű értékének megállapítására Európa szerte.

Az Eurotax rendszer segítségével minden egyes Európában forgalmazott gépjárműtípus ezzel a 8 karakterrel beazonosítható, hiszen az összes márka valamennyi típusa rendelkezik Eurotax kóddal.

A rendszer hasznosságát és előnyeit felismerve, a hivatalos szervek, a gazdasági élet szereplői így a bankok, kereskedők is aktívan használják, sőt ezen felül már az utóbbi években kiadott forgalmikban is található Eurotax kód rovat, igaz, egyelőre kitöltetlenül. Ez vélhetően még jó ideig így marad, tekintettel arra, hogy nincs információ arról, hogy a közeljövőben kitöltésre kerülne az üresen álló mező.

Hogyan lehet hozzáférni?

Kezdetben természetesen papíralapon vezették az adatbázist, elérve az akár több mint ezres oldalszámot is per katalógus.

A katalógus havi rendszerességgel jelent meg. Ma már, ahogy az élet lassan minden területe, úgy a katalógus is digitalizálódott, átkerült az online térbe, ezzel pedig bárki által, bárhonnan elérhetővé vált.

Ugyan a katalógus ingyenesen nem hozzáférhető, az előfizetés összege nem magas ahhoz a tudáshoz, információ mennyiséghez képest, amit a rendszerrel el lehet érni.

Egészen a közelmúltig magánszemélyek számára is elérhető volt az előfizetés lehetősége, mára azonban ez megszűnt. Magánszemélyek jelenleg – 2020. január 1. napja óta – csak úgy férhetnek hozzá az Eurotax értékeléshez, hogy egy erre szakosodott igazságügyi gépjármű szakértői irodán keresztül – megadva az autó szükséges tudnivalóit, paramétereit – meghatározott áron megrendelik azt. Egy ilyen értékelés nagyjából 20.000 Ft körüli összegbe kerül.

Eurotax kód

5 dolog, amire használható az Eurotax adatbázis

1.) Autóvásárlás vagy eladás

Elsődlegesen megtudható belőle, hogy az adott típusú autó lekérdezéskori, adott időpont szerinti értéke. Ez autó adásvétel során rendkívül hasznos lehet nemcsak azoknak, akik hivatásukból adódóan bonyolítanak le több jármű adásvételt, hanem a magánszemélyeknek is, akik ritkábban, de éppen ezért vélhetően kevesebb tapasztalattal és rálátással rendelkeznek e téren. Ha az autó eladása vagy vásárlása előtt lekérdezik az autó értékét, nem kerülnek abba a helyzetbe, hogy áron alul adtak el, vagy áron felül vásároltak.

2.) Várható értékcsökkenés megállapítása

Az adatbázisból nemcsak az adott jármű múltbeli, vagy jelenlegi értékét lehet lekérni, hanem akár az is megbecsülhető vele, hogy a jövőben mennyit fog érni, hogy alakul az értékcsökkenés.

3.) Biztosító: kárrendezés

Egy autó életében kisebb – nagyobb közlekedési balesetek szinte elkerülhetetlenek. Amennyiben egy bekövetkezett káresemény miatt kárrendezésre kerül sor, az egyes biztosító társaságok is az Eurotax adatbázisból lekérve állapítják meg a balesettel érintett jármű balesetkori értékét, mely érték lesz a kárrendezés, kártérítés alapja.

4.) Szerviz: árkalkuláció

Előfordulhat az is, hogy az autó javításakor a szerviz is az Eurotax adatbázisból tájékozódik, hiszen az autó teljes értékén túl, már a javítási munka várható idejéről, illetve az egyes alkatrészekről is kapható ismertető. Ezek fényében könnyebb az árajánlat megadásához szükséges árkalkuláció elvégzése.

5.) Bank: hitelfelvétel

A biztosító társaságok mellett a bankok, hitelintézetek is előszeretettel használják ezt a hatalmas adatbázist, ugyanis innen kérik le a hitelszerződéssel érintett autó értékét, mely alapján megállapítják a felvehető kölcsönösszeg mértékét.

Mennyire hiteles és reális adatokhoz lehet hozzájutni az Eurotax adatbázisból?

Tudni kell, hogy az adatbázis tartalma folyamatosan, havi szinten frissítésre kerül ezzel elérve azt, hogy szinte az összes gépjárműtípust felismeri a rendszer.

Azonban ennek ellenére sem biztos, hogy reális képet fog mutatni az Eurotax besorolás. Ez számos okból fakadhat, több hibalehetőség is van. Akár a rossz gépjármű-besorolás, akár a felszereltség hiányos, pontatlan megadása egyaránt vezethet nem megfelelő besoroláshoz.

Mindezek ellenére az Eurotax kód és az Eurotax rendszer a gépjármű-ökoszisztéma számára egy roppant hasznos eszköz.

Köszönöm, hogy elolvasta!

Legfontosabb célom a jogi tanulmányaimmal, hogy segíthessek másoknak. Az egyetem során kedveltem meg igazán az írást, ezért különösen örülök, hogy tudásomat ebben a formában is kamatoztathatom.

Kis Zsuzsanna

Kérjen visszahívást!

  Inkább megírná hogyan történt a baleset? Kattintson ide.

  Találkozzunk személyesen
  Németh Dávid Kárügyes

  Németh Dávid
  Kárügyes
  +36706061355

  Palkóné Ambrus Csilla Mária

  „Az ügyintézőm bármikor elérhető volt ha kérdéssel fordultam felé.”

  Dékány István

  „Ennél az irodánál nincs az, hogy talán, esetleg vagy nem tudom.”

  Macicas Erzsébet

  „Szakmailag felkészült, ügyfélcentrikus csapat. Mindenkinek csak ajánlani tudom, nem fog csalódni bennük. Az ügyem sikerrel zárult.”

  Deák Dávid Gábor

  „Vírus időszakban teljesen érintkezésmentesen sikerült együttműködnünk. Örülök hogy a Balesetem.hu-t választottam.”

  Kavaleczné Nagy Erika

  „Minden Sorstársunknak ajánlom a Balesetem.hu csapatát, aki megbízható, célorientált, motivált, együttműködő, sikeres emberekre szeretné bízni problémája megoldását.”

  Kavalecz Attila

  „Nyugodt szívvel ajánlom a Balesetem.hu csapatát.”

  Baranyai Lászlóné

  „A határidők és a megbeszéltek pontos betartásával, folyamatos tájékoztatással és kellő odafigyeléssel követték végig az ügyem menetét.”

  Szandai János

  „Nyugodtan tudom mindenkinek ajánlani, minden úgy történt, ahogy telefonon vagy az email fiókon keresztül megbeszélésre került.”

  Médiamegjelenések

  Google értékelés
  5 / 5

  Értékelte: 53

  Ezek is érdekelhetik

  Táppénz, betegszabadság

  Táppénz, betegszabadság

  Hétköznapi értelemben gyakran szinonimaként használjuk a táppénz és a betegszabadság kifejezéseket, azonban jogilag...

  Mennyit ér a sérülésem?

  Tudja meg a Kártérítés Kalkulátor segítségével.