Kártérítési igény érvényesítése agysérülés esetén

Agysérülés közlekedési balesetben

Amennyiben súlyos közlekedési baleset áldozatává vált, legrosszabb esetben akár egész életén keresztül küzdenie kell majd a baleset következményeivel. Ez fokozottan igaz akkor, ha a baleset során agysérülést szenvedett. Az esetek többségében a károk számszerűsítése szinte lehetetlen, azonban egy ilyen súlyos sérültnek a kártérítés szinte az egyetlen lehetősége arra, hogy képes legyen kifizetni élete hátralevő részében szükséges orvosi kezeléseket és ápolást.

Az agy a legtöbb életfunkciónk irányításért felelős központ, így akár egy kisebb sérülés is végzetes következményekkel járhat, és jelentős összegű kártérítést eredményezhet.

Kártérítési igény érvényesítése agysérülés esetén

Ha egy közúti baleset során agysérülést szenved, akkor sérülései a korlátozott
mozgástól kezdve, a pszichikai problémákon át, akár a bénulásig vagy a 100%-os
munkaképtelenségig terjedhetnek. A legtöbb esetben, a sérült nem képes arra, hogy kártérítési pert indítson, így szükség van valakire (aki általában a sérült közeli családtagja), hogy az áldozat nevében és érdekében kártérítési igény érvényesítsen. Erre a gyámság alá vétel, illetve közjegyzői meghatalmazás szokott megoldás lenni.

Agysérülés utáni kártérítési igény

A sérülések körülményei különbözőek lehetnek – akár egy rosszul elhelyezett létráról való leesés, akár egy autóbaleset – azonban a lényeg mindenhol ugyanaz. Amennyiben megsérült, és sérülése hátterében egy másik személy gondatlansága áll, akkor minden joga megvan ahhoz, hogy kártérítési igényt érvényesítsen a mulasztó féllel szemben. Minél súlyosabb a sérülése, annál inkább szüksége van a kártérítés keretében kapott pénzösszegre (sérelemdíj), hogy elkezdhesse újjáépíteni az életét.

Milyen típusú agysérüléseket különböztethetünk meg?

Baleset típusa Leírása
Nagyon súlyos agysérülés Olyan súlyos agysérülés, melynek következtében az áldozat nem képes érzékelni a környezetét. Nyelvi funkciók szinte vagy teljesen elvesznek, és a sérült folyamatos ápolásra szorul.
Súlyos agysérülés Fogyatékossággal járó sérülés, amely után az áldozat szinte folyamatosan mások segítségére szorul. Állandó ápolásra és orvosi kezelésre van szüksége. Mozgáskoordinációs és kognitív funkciózavarok is felléphetnek.
Közepesen súlyos agysérülés (I) A sérült mások segítségére való rászorultsága nem olyan magas, mint a fenti esetekben. Ide sorolható az intellektus súlyos sérülése, a személyiség megváltozása, a látás, hallás vagy egyéb érzékszervi problémák, illetve az epilepszia magas kockázata is.
Közepesen súlyos agysérülés (II) Az intellektus közepes sérülésével jár, a munkaerőpiacra való visszatérés esélye csekély vagy lehetetlen. Epilepszia kockázata fennáll.
Közepesen súlyos agysérülés (III) A koncentráció és a memória sérülése mellett fennáll az epilepszia csekély kockázata is. A munkaerőpiacra való visszatérés lehetséges. A napi feladatokat a sérült többnyire önállóan el tudja végezni.
Kevésbé súlyos agysérülés Azok az esetek tartoznak ide, ahol az áldozat teljesen felépülhet és visszatérhet munkahelyére és korábbi környezetébe. Kisebb tünetek jellemzik, mint például hangulatingadozás vagy koncentrációs és memória zavarok. A fentiekhez képest alacsonyabb az epilepszia kockázata.
Enyhe agysérülés vagy fejsérülés Enyhébb sérülések, melyeknél az agysérülés minimális vagy nem létező. A kártérítés összegét a felépülés ideje, a sérülés súlyossága, a tünetek illetve fejfájás gyakorisága határozza meg.

 

Kártérítési igény érvényesítése agysérülés esetén

Agysérülés orvosi mulasztás esetén

Sajnálatos módon vannak olyan esetek is, amikor valaki orvosi mulasztás miatt szenved agysérülést. Ez megtörténhet például születéskor, ha az orvosok hibájából oxigénhiányos állapot lép fel a kisbabánál, vagy egy szerencsétlenül sikerült műtét során. Az így elszenvedett sérülések különösen fájdalmasak, de a kártérítési igény érvényesítésének lehetősége itt is adott. Lehetséges, hogy a bíróság kártérítésként élethosszig tartó járadékot ítél meg a károsultnak, mely fedezi a jövőbeli orvosi kezelések és a kieső jövedelem költségeit is.

Tehát nem számít, hogy milyen körülmények között sérült meg az áldozat, amennyiben valaki felelős sérüléséért, a kártérítési igény érvényesítésének lehetősége adott.

Segítségre van szüksége a kárügyintézésben?

Ha Ön vagy egy hozzátartozója vétlen félként agysérülést szenvedett közlekedési balesetben, kérje a Balesetem.hu segítségét! Sikerdíjas alapon dolgozunk, ami azt jelenti, hogy pénzügyi helyzetétől függetlenül bátran érvényesítheti kártérítési igényét.

Kérjen visszahívást!

  Inkább megírná hogyan történt a baleset? Kattintson ide.

  Találkozzunk személyesen
  Németh Dávid Kárügyes

  Németh Dávid
  Kárügyes
  +36706061355

  Palkóné Ambrus Csilla Mária

  „Az ügyintézőm bármikor elérhető volt ha kérdéssel fordultam felé.”

  Dékány István

  „Ennél az irodánál nincs az, hogy talán, esetleg vagy nem tudom.”

  Macicas Erzsébet

  „Szakmailag felkészült, ügyfélcentrikus csapat. Mindenkinek csak ajánlani tudom, nem fog csalódni bennük. Az ügyem sikerrel zárult.”

  Deák Dávid Gábor

  „Vírus időszakban teljesen érintkezésmentesen sikerült együttműködnünk. Örülök hogy a Balesetem.hu-t választottam.”

  Kavaleczné Nagy Erika

  „Minden Sorstársunknak ajánlom a Balesetem.hu csapatát, aki megbízható, célorientált, motivált, együttműködő, sikeres emberekre szeretné bízni problémája megoldását.”

  Kavalecz Attila

  „Nyugodt szívvel ajánlom a Balesetem.hu csapatát.”

  Baranyai Lászlóné

  „A határidők és a megbeszéltek pontos betartásával, folyamatos tájékoztatással és kellő odafigyeléssel követték végig az ügyem menetét.”

  Szandai János

  „Nyugodtan tudom mindenkinek ajánlani, minden úgy történt, ahogy telefonon vagy az email fiókon keresztül megbeszélésre került.”

  Médiamegjelenések

  Google értékelés
  5 / 5

  Értékelte: 4

  Ezek is érdekelhetik

  Mennyit ér a sérülésem?

  Tudja meg a Kártérítés Kalkulátor segítségével.