Kártérítés bénulással járó sérülések után

A személyi sérülések és a bénulás

A személyi sérüléses balesetek döntő többségénél az áldozat sérüléséből bizonyos százalékban, jó esetben teljes mértékben, de felépül. Igen, tudjuk, az elsőre enyhének tűnő sérülések is óriási hatással lehetnek a sérült életére: csökkenhetnek a mozgási képességek vagy akár keresőképesség is megváltozhat. Többek között ezért is fontos a megfelelő összegű sérelemdíj követelése a biztosítótól.

Bénulás

Még jobban érvényes ezen alapelv a súlyos sérüléseknél, például a bénulásnál. Egy ilyen sérülés az áldozatnak és családjának egész életére kihatással lehet, befolyásolva az addig megszokott életterüket, munkavállalási képességüket, társadalmi életüket és lelkiállapotukat is.

A leggyakoribb balesetek, melyek bénulást okozhatnak

A Spinal Injury Network felmérései alapján a legtöbb bénulást eredményező sérülés közúti baleset, munkahelyi baleset illetve sportbaleset során következik be. A sérülések súlyossága változó: az alsó végtagok részleges vagy teljes elvesztésétől kezdve egészen az összes végtag bénulással érintettségéig terjedhet. Egy biztos: az áldozat élete minden esetben örökre megváltozik.

Amennyiben az Ön sérülését más mulasztása okozta, a legtermészetesebb dolog, hogy ez a személy felelősséget vállaljon tetteiért és kártérítést fizessen. A kártérítés során kapott pénzösszeggel pedig elkezdheti a lassú és sokszor fájdalmas folyamatot: életének újraépítését.

A bénulást okozó sérülések

A bénulást okozó sérülésekkel nemcsak az érintettek magas száma a probléma. A tény, hogy ez a fajta sérülés a leggyakoribb a fiatalok között, egyet jelent azzal, hogy a kihatása is sokkal súlyosabb és látványosabb, mint más sérüléseknél.

A gyógykezelés költségei rendkívül magasak, a balesetig meglévő keresőképesség szinte biztosan elveszik, emellett számos addig nyitva álló lehetőség is bezárul az áldozatok előtt.

A következő gerincsérülésekkel kapcsolatos statisztikai adatok (tudniillik a gerincsérülés gyakori következménye a bénulás) rámutatnak a probléma súlyosságára:

 • az érintettek többsége fiatal felnőtt
 • az érintettek 80%-a férfi
 • napjainkban a bénulással együttjáró gerincssérülés gyógyíthatatlan

A bénulás típusai

A legsúlyosabb formája a bénulásnak egyértelműen az, amikor az áldozat mind a négy végtagja lebénul, azonban az ennél „enyhébb” sérülések is jelentős csökkenést eredményezhetnek a sérült életminőségében.

A bénulások minősítése a következőképpen alakul:

 • Lokalizált: egy adott testrészre korlátozódik a bénulás, például az arcra vagy az egyik lábra
 • Generalizált: a bénulás a test nagyobb területére kiterjed

Pontos orvosi kifejezések:

 • Monoplegia: egy végtag lebénulása
 • Hemiplegia: a test egyik oldalán lévő kar és láb lebénulása
 • Paraplegia: mindkét láb lebénulása, adott esetben kismedencei bénulással vagy más alsótestet érintő bénulással
 • Tetraplegia (vagy quadriplegia): minden végtag lebénulása

A bénulás okai

A leggyakoribb okozója a bénulásnak a szélütés (stroke) illetve a különböző fej-, és gerincsérülések. Amennyiben Ön bénulást eredményező fej- vagy gerincsérülést szenvedett közlekedési balesetben, mely sérülés bekövetkezéséért egy másik személy a felelős, Ön kártérítésre jogosult. A kártérítés összeget úgy állapítja meg a bíróság, hogy – a helyzetéhez képest – a megítélt pénzösszeg a lehető legjobb életszínvonalat biztosítsa számára most és a jövőben is.

Felelősség

A kártérítési igénynek egyes részletei, például, hogy ki ellen is fog szólni a kereset, a baleset pontos körülményeitől függően alakul. Amennyiben Ön munkahelyi baleset következtében sérült meg, munkáltatójának felelőssége állhat fenn. Jogszabály részletezi azokat a minimum követelményeket, amelyeket a munkáltatóknak be kell tartaniuk a munkavállalók biztonsága érdekében.

Speciális szabályozás vonatkozik a magasban dolgozókra, komolyabb felszerelésekkel dolgozókra, illetve a targoncával dolgozókra is, ezen felül pedig a munkáltatóknak rendszeresen kell kockázatelemzést is végezniük a balesetmegelőzés érdekében.

Amennyiben közúti balesetben sérült meg, kártérítési igénye a balesetért felelős személy ellen fog irányulni, legyen az egy másik jármű vezetője vagy akár annak az autónak a vezetője, amelynek Ön utasa volt. A felelősség megállapítása miatt bizonyítási eljárást fog lefolytatni a bíróság.

Bizonyítékok lehetnek a térfigyelő kamerák felvételei, szemtanúk vallomásai, illetve a baleset után felvett rendőrségi jegyzőkönyv, és a saját gépjárműben elhelyezett fedélzeti kamera felvétel a balesetről.

Tudta? Kártérítési igényt érvényesíthet abban az esetben is, ha a balesetért felelős gondatlan félnek nem volt felelősségbiztosítása.

Amennyiben Ön valamilyen sporteseményen sérült meg, felmerülhet a felelőssége a helyszínt biztosító cégnek, a rendezvény szervezőjének, illetve hogyha sérülését egy másik résztvevő felróható magatartása okozta, akkor ennek a másik résztvevőnek a felelőssége is.

Bénulás

Kártérítés bénulás miatt

Egy ilyen kártérítési igény ugyanazokból az elemekből tevődik össze, mint bármelyik másik személyi sérüléses kártérítési igény. Orvosi leletekkel bizonyítani kell a sérülést, valamint azt, hogy a sérülés egy másik személy gondatlansága miatt következett be. A másik személy felelősségének bizonyítása esetenként a kártérítési igény legbonyolultabb része és a sikeres bizonyításhoz a lehető legtöbb információt kell begyűjteni a balesetről.

A részletek a baleset körülményeitől függnek – más a bizonyítás egy sportpályán elszenvedett sérülésnél és más egy munkahelyi vagy egy közúti balesetnél – azonban minden esetben létfontosságú, hogy a bizonyítás jól kidolgozott legyen és az állítások alátámaszthatóak legyenek rendőrségi jegyzőkönyvekkel, orvosi leletekkel, stb. Amennyiben Ön lebénult, valószínűleg folyamatos ápolásra lesz szüksége – ennek a költségeit is fedezheti a kártérítési összeg.

A lebénulás az egyik legtragikusabb esemény, ami egy emberrel élete során megtörténhet, azonban a sikerdíjas alapú kártérítési rendszerünk segíthet, hogy az áldozatok a helyzetükhöz képest a lehető legteljesebb és legkényelmesebb életet élhessék. Lépjen velünk kapcsolatba mihamarabb, és tájékozódjon a részletekről.

Kérjen visszahívást!

  Inkább megírná hogyan történt a baleset? Kattintson ide.

  Találkozzunk személyesen
  Németh Dávid Kárügyes

  Németh Dávid
  Kárügyes
  +36706061355

  Palkóné Ambrus Csilla Mária

  „Az ügyintézőm bármikor elérhető volt ha kérdéssel fordultam felé.”

  Dékány István

  „Ennél az irodánál nincs az, hogy talán, esetleg vagy nem tudom.”

  Macicas Erzsébet

  „Szakmailag felkészült, ügyfélcentrikus csapat. Mindenkinek csak ajánlani tudom, nem fog csalódni bennük. Az ügyem sikerrel zárult.”

  Deák Dávid Gábor

  „Vírus időszakban teljesen érintkezésmentesen sikerült együttműködnünk. Örülök hogy a Balesetem.hu-t választottam.”

  Kavaleczné Nagy Erika

  „Minden Sorstársunknak ajánlom a Balesetem.hu csapatát, aki megbízható, célorientált, motivált, együttműködő, sikeres emberekre szeretné bízni problémája megoldását.”

  Kavalecz Attila

  „Nyugodt szívvel ajánlom a Balesetem.hu csapatát.”

  Baranyai Lászlóné

  „A határidők és a megbeszéltek pontos betartásával, folyamatos tájékoztatással és kellő odafigyeléssel követték végig az ügyem menetét.”

  Szandai János

  „Nyugodtan tudom mindenkinek ajánlani, minden úgy történt, ahogy telefonon vagy az email fiókon keresztül megbeszélésre került.”

  Médiamegjelenések

  Google értékelés
  5 / 5

  Értékelte: 8

  Ezek is érdekelhetik

  Mennyit ér a sérülésem?

  Tudja meg a Kártérítés Kalkulátor segítségével.