Halálos baleset utáni kártérítés

Egy szerettünk halálának feldolgozása

Egész életre kiható következményekkel járhat, ha egy közel álló személy érintetté válik egy súlyos balesetben. Egy szerettünk komoly sérülése elsősorban érzelmi szempontból hagyhat életreszóló nyomot bennünk, ugyanakkor, ha ez a személy volt a fő kenyérkereső is a családban, sérülése anyagi nehézségeket is okozhat a jövőben.

A legrosszabb eset természetesen az, ha a baleset áldozata olyan súlyos sérüléseket szenved, hogy belehal azokba. Amennyiben pedig szerettünk halálos baleset áldozatává válik, a sokk és a gyász első hullámával küszködve, valószínűleg a kártérítési igény bejelentése lesz az utolsó dolog, amire gondolni fogunk.

Azonban ha hozzátartozója egy másik fél mulasztása miatt hunyt el, az Önt megillető kártérítési igény bejelentése két nagyon fontos előnnyel járhat:

 1. először is a kártérítés lehetővé tenné, hogy úgy érezze, igazságot szolgáltattak szerettének és nem hagyták Önt sem egyedül, mikor az élet a lehető legrosszabb fordulatot hozta,
 2. a második nagyon fontos tényező pedig az, hogy a kártérítés által a baleset és következményei nem fogják anyagi biztonságát veszélybe sodorni. A kártérítés összege pótolhatja a családfő kiesett jövedelmét, ami bizonyos szintű anyagi biztonságot nyújthat még hosszú-hosszú évekig Önnek és családjának.

Baleseti halál

Halálos kimenetelű munkahelyi baleset, illetve megbetegedés

Ha a kártérítési igényt halált okozó munkahelyi balesettel összefüggésben terjesztik elő, az érintett munkaadó felelősségét kell megállapítani, amennyiben sikerül bizonyítani, hogy elmulasztotta valamilyen törvényen alapuló kötelezettségének teljesítését. A munkaadót terhelő kötelezettségek közé tartozik a biztonságos munkavégzés körülményeinek biztosítása, illetve a munkakörülmények kapcsán kockázatelemzést is kell végeznie.

A leggyakrabban a halált okozó munkahelyi sérülések egyetlen baleset szerencsétlen eredményei, például magasból való lezuhanás vagy valamilyen munkahelyi jármű által okozott tragédia következményei. Azonban nem szabad elfelejtkezni az olyan esetekről sem, amikor a munkahelyről való távozás után évekkel halálozik el az érintett, de halála összefüggésbe hozható az egészségtelen munkakörülményekkel, melyekben munkahelyén dolgoznia kellett.

Az azbesztózis (tüdőbetegség, mely az úgynevezett azbesztpor belégzése folytán alakul ki) miatt bekövetkezett halálesetek a mai napig előfordulnak Magyarországon, annak ellenére, hogy az anyag használatát évekkel ezelőtt betiltották.

Foglalkozások, melyeknél a dolgozók köztudottan azbeszt-szennyezettséggel veszélyeztetettek:

 • asztalos
 • vízvezeték-szerelő
 • hajóépítész, hajómérnök
 • matróz, tengerész
 • dokkmunkás
 • permetező
 • szerelő
 • gázszerelő
 • ács
 • építőipari szakember
 • festő-mázoló
 • villanyszerelő
 • vasúti munkás, útépítő
 • mérnök
 • erőművi dolgozó
 • laboráns és kutató
 • azbeszt gyártó, értékesítő

A személyi sérüléssel kapcsolatos közlekedési balesetnél az 5 éves bejelentési határidőt a baleset időpontjától számítjuk.

A kártérítés mértékének kiszámítása

A hozzátartozó halála miatti kártérítés mértékének kiszámításánál számos különböző körülményt kell figyelembe venni:

 1. Tényleges kár – az emiatt kapott összeg az elhunyt gondozásával kapcsolatos költségektől kezdve egészen a temetés költségeit hivatott fedezni. Ha a halál nem azonnal következett be, a kártérítésbe beszámítható a kiesett kereset, a kezelési költségek, a gyógyszerek költségei, stb.
 2. Gyász
 3. Függőség – a kártérítés ezen kívül fennmaradó összege aszerint alakul, hogy hány személy függött és milyen mértékben az elhunyt keresetétől. Ide számítanak a ténylegesen kiesett kereseten túl, a jövőben felmerülő, kieső, az elhunyt munkájával kapcsolatos pénzösszegek, úgymint nyugdíjbiztosítás, egészségügyi kedvezmények, jutalékok, stb.

Hogyha Ön halálos betegségben szenved, melyet más személy mulasztása okozott, feltételezhetően némi vigaszt nyújthat a tudat, hogy egy szakértő dolgozik azon, hogy szerettei megkaphassák az őket megillető kártérítést. Sok esetben előleg kifizetésére is sor kerülhet, amíg sikerül megegyezni a kártérítés végleges összegében.

Kártérítési igény bejelentése halálos baleset után

Más típusú sérüléshez hasonlóan a halált okozó sérülésnél is a balesettől számított 5 év áll rendelkezésre a kártérítési igény bejelentésére. A kártérítési igény alapját képezi a sérülést bizonyító orvosi lelet – ez a halált okozó sérüléseknél magától értetődően a halál tényének megállapítását jelenti.

Továbbá szükséges bizonyítani, hogy a sérülés vagy baleset bekövetkezéséért egy másik személy felelős, aki mulasztást követett el. Egy halált okozó sérülés után szinte biztosan nem lesz olyan állapotban, hogy össze tudja állítani egyedül a szükséges dokumentációt, úgyhogy a legjobb, amit tehet, hogy megbíz egy kártérítési szakértőt – lehetőleg sikerdíjas alapon -, és a rendelkezésére álló összes információt feltárja előtte.

Általánosságban elmondható, hogy szinte minden közeli hozzátartozó benyújthat kártérítési igényt szerettének halála miatt:

 • az áldozat házastársa és volt házastársa,
 • az áldozat élettársa vagy volt élettársa,
 • az áldozat szülője vagy az a személy, akire az áldozat szülőként tekintett,
 • az áldozat gyermeke és minden egyenesági leszármazottja,
 • az áldozat nevelt illetve mostohagyermeke,
 • az áldozat testvére, illetve nagybátyja, nagynénje.

Látható, hogy a lista személyek széles körét öleli fel, szóval ha egy Önhöz közel álló személyt veszített el közlekedési balesetben, és a szeretett személy haláláért egy másik fél felelős, akkor a legjobb, amit tehet, hogy minél hamarabb kapcsolatba lép velünk. Tudjuk, nincs olyan pénzösszeg, amely pótolhatja egy szeretett személy elvesztését, azonban a kártérítés valamelyest segíthet a fájdalom enyhítésében.

Kérjen visszahívást!

  Inkább megírná hogyan történt a baleset? Kattintson ide.

  Találkozzunk személyesen
  Németh Dávid Kárügyes

  Németh Dávid
  Kárügyes
  +36706061355

  Palkóné Ambrus Csilla Mária

  „Az ügyintézőm bármikor elérhető volt ha kérdéssel fordultam felé.”

  Dékány István

  „Ennél az irodánál nincs az, hogy talán, esetleg vagy nem tudom.”

  Macicas Erzsébet

  „Szakmailag felkészült, ügyfélcentrikus csapat. Mindenkinek csak ajánlani tudom, nem fog csalódni bennük. Az ügyem sikerrel zárult.”

  Deák Dávid Gábor

  „Vírus időszakban teljesen érintkezésmentesen sikerült együttműködnünk. Örülök hogy a Balesetem.hu-t választottam.”

  Kavaleczné Nagy Erika

  „Minden Sorstársunknak ajánlom a Balesetem.hu csapatát, aki megbízható, célorientált, motivált, együttműködő, sikeres emberekre szeretné bízni problémája megoldását.”

  Kavalecz Attila

  „Nyugodt szívvel ajánlom a Balesetem.hu csapatát.”

  Baranyai Lászlóné

  „A határidők és a megbeszéltek pontos betartásával, folyamatos tájékoztatással és kellő odafigyeléssel követték végig az ügyem menetét.”

  Szandai János

  „Nyugodtan tudom mindenkinek ajánlani, minden úgy történt, ahogy telefonon vagy az email fiókon keresztül megbeszélésre került.”

  Médiamegjelenések

  Google értékelés
  5 / 5

  Értékelte: 9

  Ezek is érdekelhetik

  Mennyit ér a sérülésem?

  Tudja meg a Kártérítés Kalkulátor segítségével.