Károkozás cserbenhagyással

Egy nehezen induló,
stresszes,
szerda reggel.

Fáradtság,
idegesség,
esetleg mindkettő.

Máris kész a baj: tegyük fel, parkolás közben meghúzza egy másik autó oldalát.
Károkozás cserbenhagyással

Két lehetőség áll Ön előtt:

 1. beismeri, hogy hibázott és hajlandó szembenézni hibájával. Emellett vállalja a figyelmetlenségből fakadó következményeket,
 2. gyors körbepillantás után megállapítja, hogy – remélhetőleg – senki nem figyelt fel a balesetre, majd angolosan távozik.

Mondanom sem kell, hogy mind morálisan, mind jogilag melyik út a helyes (1.) – de sajnos előfordul, hogy mégis a másik utat választják (2.).

A cserbenhagyást – mert jogilag ez a pontos kifejezés a fent említett angolos távozásra – sokan azért kockáztatják meg, mert nincsenek tisztában azzal, hogy mi is a helyes eljárás egy ilyen módon történő károkozás után és milyen következményekkel számolhatnak miatta.

Cikkemmel ezen témakört övező tévhiteket szeretném eloszlatni, illetve teljes körű tájékoztatást szeretnék nyújtani, hogy – akármelyik oldalon álljon is – tudja mi a teendő.

A cserbenhagyás

Először is tisztázni kell a cserbenhagyás pontos fogalmát. A Büntető törvénykönyv 239. §-ában a következőképpen határozza meg a cserbenhagyást:

“Ha a közlekedési balesettel érintett jármű vezetője a helyszínen nem áll meg, illetve onnan eltávozik, mielőtt meggyőződne arról, hogy valaki megsérült-e, illetve az életét vagy testi épségét közvetlenül fenyegető veszély miatt segítségnyújtásra szorul-e, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.”

Ez a meghatározás önmagában vizsgálva nem foglalja magába azt az esetet, amikor valaki egy ránézésre is üresen álló autóban okoz kárt, ugyanis itt nem beszélhetünk személyi sérülésről.

Azonban a közlekedési baleset definíciója, melyet a 60/2010 (OT 34.) számú Országos Rendőr-főkapitányság által kiadott utasítás határoz meg, már magában foglalja a személyi sérülés mellett az anyagi kárt is.

Eszerint:

„közlekedési baleset: a legalább egy mozgó közúti, vasúti-, vízi vagy légijármű, továbbá – a közúti közlekedés körében – állatot hajtó (vezető) személy részvételével, vagy ilyen jármű mozgásából eredően bekövetkezett, általában a közlekedési szabályok szándékos vagy gondatlan megszegésével gondatlanságból, illetőleg véletlenül előidézett olyan váratlan esemény, amellyel ok-okozat összefüggésben egy vagy több személy meghalt, megsérült, vagy dologi kár keletkezett.”

Ebből következik, hogy akár egy üres autóban való károkozás is közlekedési balesetnek minősül, illetve megvalósítja a cserbenhagyás szabálysértési alakzatát.

A cserbenhagyás következményei – ismeretlen tettes esetén

Károkozás cserbenhagyással

Mi történik tehát, ha valaki cserbenhagyással kárt okoz?

Első körben és sajnos leggyakrabban: semmi.

Semmi, ha valóban nem derül ki, hogy a kárt ki okozta, azaz a károkozó személye ismeretlen marad.

Ez legfőképpen a károsult jármű tulajdonosának jelent problémát, ugyanis a kötelező gépjármű felelősségbiztosításnál a biztosító csak abban az esetben fizet kártérítést, ha a károkozó személye ismert.

Ha a károkozó személye ismeretlen marad a károsultnak teljesen egyedül kell állnia a gyakran magas összegű javítás költségeit.

Kivételt képez ez alól, ha a rendelkezik olyan CASCO biztosítással, ami fedezetet nyújt az ily módon, tehát ismeretlen által okozott károkra is.

Feljelentést ugyan tehet ismeretlen tettes ellen, azonban sajnos ezek az eljárások többnyire – bizonyíték hiánya miatt – nem vezetnek eredményre.

A cserbenhagyás következményei – ha kiderül, hogy ki volt a tettes

Ugyanakkor ma már a legtöbb parkoló térfigyelő kamerákkal felszerelt, illetve egyéb módon őrzött – továbbá annak a lehetőségét sem lehet kizárni teljes bizonyossággal, hogy a balesetnek nem volt szemtanúja, aki esetleg rögzítette a látottakat, és vallomása alapján a károkozó beazonosíthatóvá válik. Akár már csupán a rendszám rögzítése is elég nyom lehet ahhoz, hogy a károkozót megtalálják.

Sokat kockáztat, aki ilyen körülmények között mégis továbbhajt!

Amennyiben a nyomozó hatóságoknak, így legfőképpen a rendőrségnek sikerül valamilyen módon azonosítania az elkövetőt, szabálysértési bírságot fog kiszabni rá. A bírság mértéke 5 ezertől, akár 50 ezer forintig is terjedhet.

Továbbá a károkozó kötelező biztosításának díja is emelkedni fog. Ha nem rendelkezik érvényes biztosítással a károkozó, a károsult akkor is pénzhez jut – ilyenkor a kötelező biztosítás alapján a MABISZ (Magyar Biztosítók Szövetsége) állja a kártérítést a Kártalanítási Számla terhére.

Kárrendezés – cserbenhagyás nélkül

És mi történik abban az esetben, ha a károkozó megáll, elnézést kér és/vagy adatainak hátrahagyásával gondoskodik róla, hogy a károsult a későbbiekben meg tudja keresni?

Ilyenkor a pontosan kitöltött baleseti bejelentő lapot kell aláírnia – a kötelező biztosítás pedig fedezi a javítás költségeit.

Fontos! Az elkövetőnek a baleset pillanatában nem kell fizetnie semmit a károsultnak!

Azonban természetesen ebben az esetben is emelkedik a károkozó kötelező biztosításának díja a következő évtől. Ezekben az esetekben a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás bonus-malus kategóriája általában két kategóriát csökken.

A díj emelkedésének mértékét nagyban befolyásolja, hogy a károkozó eddig milyen kategóriába tartozott.

Tehát a helyes eljárás károkozás esetén:

 1. megállni,
 2. meggyőződni róla, hogy személyi sérülés nem történt,
 3. adatokat megadni.
 4. baleseti bejelentőt aláírni.

Soha sem lehet tudni, hogy mi mikor leszünk károsultak – ezért összefoglalva érdemes úgy eljárni, ahogy szeretnénk, hogy hasonló esetben velünk szemben is eljárjanak.

Tendenciák

A statisztikai adatok alapján a cserbenhagyások száma évről évre csökken.

Károkozás cserbenhagyással

Ez nagyon pozitív fejlemény nemcsak a jelenlegi és jövőbeli károsultak szempontjából, hanem az egész társadalom szempontjából is, hiszen ez azt jelenti, hogy a közúti közlekedés résztvevői egyre szabálytisztelőbbek, egyre inkább hajlandóak felelősséget vállalni tetteikért.

Végül, de nem utolsó sorban egyre jobban tisztelik egymást és egymás jogos érdekeit. Mindez pedig elengedhetetlen, hogy biztonsággal tudjunk közlekedni az utakon – és az utakon kívül is.

Ne feledje, ha megsérült ismeretlen elkövető okozta közlekedési balesetben, lépjen velünk kapcsolatba mihamarabb, és segítünk a legmagasabb összegű kártérítés megszerzésében.

Köszönöm, hogy elolvasta!

Gyerekkorom óta hobbim az írás, melyet a jogi egyetem óta szakmai publikációk készítésével gyakorolok. Célom a jog sokszor bonyolult összefüggéseit közérthetővé tenni.

Kiss Laura Olga

Kérjen visszahívást!

  Inkább megírná hogyan történt a baleset? Kattintson ide.

  Találkozzunk személyesen
  Németh Dávid Kárügyes

  Németh Dávid
  Kárügyes
  +36706061355

  Palkóné Ambrus Csilla Mária

  „Az ügyintézőm bármikor elérhető volt ha kérdéssel fordultam felé.”

  Dékány István

  „Ennél az irodánál nincs az, hogy talán, esetleg vagy nem tudom.”

  Macicas Erzsébet

  „Szakmailag felkészült, ügyfélcentrikus csapat. Mindenkinek csak ajánlani tudom, nem fog csalódni bennük. Az ügyem sikerrel zárult.”

  Deák Dávid Gábor

  „Vírus időszakban teljesen érintkezésmentesen sikerült együttműködnünk. Örülök hogy a Balesetem.hu-t választottam.”

  Kavaleczné Nagy Erika

  „Minden Sorstársunknak ajánlom a Balesetem.hu csapatát, aki megbízható, célorientált, motivált, együttműködő, sikeres emberekre szeretné bízni problémája megoldását.”

  Kavalecz Attila

  „Nyugodt szívvel ajánlom a Balesetem.hu csapatát.”

  Baranyai Lászlóné

  „A határidők és a megbeszéltek pontos betartásával, folyamatos tájékoztatással és kellő odafigyeléssel követték végig az ügyem menetét.”

  Szandai János

  „Nyugodtan tudom mindenkinek ajánlani, minden úgy történt, ahogy telefonon vagy az email fiókon keresztül megbeszélésre került.”

  Médiamegjelenések

  Google értékelés
  5 / 5

  Értékelte: 14

  Ezek is érdekelhetik

  Táppénz, betegszabadság

  Táppénz, betegszabadság

  Hétköznapi értelemben gyakran szinonimaként használjuk a táppénz és a betegszabadság kifejezéseket, azonban jogilag...

  Eurotax kód

  Eurotax kód

  Mindössze nyolc karakter, mégis mindent elárulhat az autójáról. Ön tudja mi az? Ez a rövid számsor nem más, mint az...

  Mennyit ér a sérülésem?

  Tudja meg a Kártérítés Kalkulátor segítségével.