Kártérítésre jó az Európai Egészségbiztosítási Kártya?

Kis Zsuzsanna | 2020.03.23. | Olvasási idő: 9 perc

 

Évről évre egyre több magyar utazik külföldre, legyen szó üzleti útról vagy szórakozásról. Ha Ön is akár hosszabb, akár rövidebb útra készül, több eshetőségre kell felkészülni jó és rossz értelemben egyaránt.

A baj ugyanis sajnos pillanatok alatt bekövetkezhet.

Hasznos útitárs lehet az Európai Egészségbiztosítási Kártya

Rengeteg mindenre kell figyelni utazás előtt, hogy semmi fontos ne maradjon otthon. Szerencsére az internet tele van már előre elkészített listákkal, amik segítségével összeállítható a bőrönd tartalma.

Ha valakinek ez sem lenne elég, olyan applikációkat is le lehet tölteni, ahol beállítva az utazás paramétereit  - úti cél, ott eltölteni kívánt idő hossza, programok, stb. - összegyűjti, hogy miket érdemes elcsomagolni. Bár ezek valóban nagy segítségek lehetnek, akadhat olyan, ami így is kimarad. Többek között ilyen lehet a European Health Insurance Card vagyis magyarul az Európai Egészségbiztosítási Kártya.

Amennyiben az úti cél az EU 27 tagállamának valamelyike, Izland, Liechtenstein, Norvégia vagy Svájc ajánlatos beszerezni utazás előtt a magyar egészségügyi szolgáltatásra jogosult személyeknek az ingyenesen igényelhető Európai Egészségbiztosítási Kártyát.

Jó tudni, hogy a fenti országokban a Kártya segítségével igénybe vehetőek az állami egészségügyi ellátások, tehát tulajdonképpen a társadalombiztosítási kártya európai változata. Ez azt jelenti, hogy

az adott ország állampolgáraival megegyező ellátásra jogosít, ám kizárólag az orvosilag indokolt esetekben.

Azt, hogy a szolgáltatás orvosilag szükséges-e, azt a kezelőorvos jogosultsága eldönteni. Az országonként, továbbá orvosonként is eltérő lehet, mi kerül az indokolt kezelés kategóriájába. Jellemzően azonban azt lehet mondani, hogy ebbe a körbe tartozik például a várandóssággal és a szüléssel kapcsolatos ellátások, az oxigénterápia valamint a dialízis-kezelés.

Az Európai Parlament készített egy videót, amiben bemutatják, milyen helyzetekben lehet segítség a Kártya:

 

Mikor nem használható az Európai Egészségbiztosítási Kártya?

Lényeges kiemelni, hogy azt az utast is érheti meglepetés, aki felkészülten, a Kártyával a zsebében vág neki az útnak, hiszen váratlan költségek így is felmerülhetnek.

Például ha az adott államban az ellátás az állampolgárok számára sem ingyenes,

vagy ha a baleset után olyan intézménybe kerül a sérült, ami nem áll szerződésben az adott állam társadalombiztosítási szervével - előfordulhat, hogy például az üdülőhely környékén magánpraxisok működnek.

Abban az esetben sem jó a Kártya, ha kifejezetten valamilyen egészségügyi szolgáltatás igénybevételének céljából utazik valaki a másik tagállamba.

Az utasbiztosítás kiváltható az Európai Egészségbiztosítási Kártyával?

Mivel a Kártya kizárólag az orvosilag indokolt egészségügyi ellátások fedezeteként vehető igénybe, nem váltja ki a megfelelő utasbiztosítást. Baj ugyanis nem csak az utasok egészségével összefüggésben alakulhat ki.

Sajnos gyakran megesik, hogy lába kél a poggyászoknak, vagy koccanás éri az autót. Ilyen esetekre a Kártya nem nyújt támogatást. A megfelelő utasbiztosítással azonban nem csak a szerencsétlenség elszenvedője igényelhet kártérítést a biztosítótól, hanem a biztosító fizet az okozó helyett is.

Fontos tehát, hogy nem szabad azt hinni, hogy az Európai Egészségbiztosítási Kártyával kiváltható az utasbiztosítás!

Akkor tehát kártérítésre sem jó az Európai Egészségbiztosítási Kártya?

Mivel a Kártya tulajdonképpen egy EU-s TAJ kártya, ezért sajnos nem. Csupán a Kártya alapján egyik ország biztosítója sem fog kártérítést fizetni, hiszen nem erre való. Ennek ellenére utazás előtt érdemes kiváltani, mert lehetnek olyan helyzetek, amikor jól jöhet.

Hogyan lehet a Kártyához jutni?

A Kártyát indulás előtt, Magyarországon, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől, (NEAK-tól) vagy a járási hivatalnál kell igényelni. Ez megtörténhet interneten is, ügyfélkapun keresztül, postai úton, de személyesen is valamelyik kormányhivatalban a megfelelő kérelem benyújtásával.

Első kártya igénylésekor, vagy a Kártya lejárta miatti pótlás esetén a kérelem benyújtása térítésmentes. Egyéb esetekben – ha a Kártya elveszik vagy megrongálódik és ezért új Kártya igénylése válik szükségessé – az igénylő köteles kifizetni a szolgáltatási díjat. A Kártya érvényessége igazodik az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultsághoz, de

legfeljebb a kiállítástól számított 36 hónapig érvényes.

A Kártya kiállításához szükséges a személyazonosságot igazoló okmány – ez lehet személyi igazolvány (új típusú személyi igazolvány esetén a lakcímkártya is) vagy útlevél -, továbbá a TAJ kártya, esetleg függőben lévő biztosítási jogviszony esetén a jogosultságot igazoló okmányok.

A Kártyára való jogosultság megszűnése

Ha a Kártyára való jogosultság megszűnik, azt azonnal jelezni kell a Kártya visszaadásával a Kártyát kiállító hivatal felé. A Kártyára való jogosultság megszűnhet például a tanulás vagy munka miatti külföldre költözés okán.

Kiemelendő, hogy ilyenkor már nem vehető igénybe az Európai Egészségbiztosítási Kártya, mert az csak az átmeneti tartózkodás esetén felmerülő sürgős ellátások fedezetére szolgál.

A huzamosabb ideig, életvitelszerűen más tagállamban tartózkodóknak ebben az esetben be kell jelentkezni az új lakhely szerinti egészségügyi ellátórendszerbe.

Ha az egészségügyi szolgáltatást igénybevevő jogosulatlanul jut a szolgáltatáshoz, abban az esetben a felmerült költségek tekintetében őt terheli a felelősség.

Egyes országok egészségbiztosítási rendszere

Az Európai Unió állampolgárai tehát jogosultak a másik tagállamba való utazásuk alkalmával – orvosilag indokolt helyzetben – az ott élő állampolgárokéval azonos egészségügyi ellátásra.

Azonban vannak olyan országok: Franciaország, Belgium, Luxemburg, – illetve Finnországban egyes egészségügyi szolgáltatások esetén – ahol úgynevezett visszatérítéses rendszer működik. Ez azt jelenti, hogy a gyógyszerek vagy az ellátás költségeit az ellátásban részesülőnek meg kell előlegeznie, majd az illetékes biztosító a tagállam jogszabályainak megfelelően visszatéríthető összeget utólag kifizeti.

Előfordulhat, hogy például orvosi vizit esetén önrészt (nagyjából 10-20%, de akár 40%-ig is terjedhet) is kell fizetni, ez azonban olyan összeg, aminek a visszatérítése nem igényelhető a biztosítótól.

Összefoglalva a Kártya előnyei és hátrányai

Baleseti kártérítés külföldön

Előnyök

  • Nem kerül semmibe, ingyenesen igényelhető.
  • Sürgős orvosi beavatkozást igénylő esetekben nem kell megtéríteni a beavatkozás teljes költségét vagy a költségek egy részét.
  • Az indokolt kezelés árának nagyságára való tekintet nélkül megtéríti a költségeket.

Hátrányok

  • A Kártya meglétekor is merülhetnek fel bizonyos költségek, nem minden vagy nem a teljes ellátás ingyenes, továbbá nem minden kórház, orvos fogadja el, kizárólag az állami vagy az állami ellátórendszerrel kapcsolatban állók.
  • Nem biztosítás, így nem igényelhető vele kártérítés.
  • A felsorolt államokon kívül semmire sem használható.

A legbiztosabb megoldás: Európai Egészségbiztosítási Kártya + utasbiztosítás

Látható tehát, hogy az Európai Egészségbiztosítási Kártya csak kivételesen, sürgős és indokolt esetekben vehető igénybe, ezért kizárólag a Kártyára alapozva elindulni egyáltalán nem javasolt, nem nyújt teljes körű védelmet. Egy megfelelő utasbiztosítás a balesetek jóval tágabb körében jelenthet valódi segítséget.

Ha minden eshetőségre fel szeretne készülni, akkor indulás előtt igényelje az ingyenes Európai Egészségbiztosítási Kártyát, valamint válasszon az úti céljához, ottani terveihez és egészségügyi állapotához leginkább igazodó utasbiztosítást, így kevésbé árnyékolja be egy váratlan baleset az utazást.

Érdemes azt is szem előtt tartani, hogy az egyes biztosítás típusok mire terjednek ki. Autós utazás esetén például casco megléte mellett is tanácsos utasbiztosítást kötni, hiszen a casco is csak a gépjárművet ért kár esetén fizet.

Súlyosan megsérült közlekedési balesetben külföldön?

A hazai és a külföldi, főleg a nyugat-európai biztosítók kártérítési gyakorlatában számos különbség adott - különösképpen ami az összegszerűséget illeti. A külföldi balesetek kártérítésével kapcsolatban bízzon meg minket, segítünk a lehető legmagasabb összegű kártérítés megszerzésében. Vegye fel velünk a kapcsolatot ide kattintva!Köszönöm, hogy elolvasta!

Kis Zsuzsanna

Legfontosabb célom a jogi tanulmányaimmal, hogy segíthessek másoknak. Az egyetem során kedveltem meg igazán az írást, ezért különösen örülök, hogy tudásomat ebben a formában is kamatoztathatom.

Kis ZsuzsannaHa kéri, akkor a kapcsolatfelvételtől a kártérítés kifizetéséig találkozásmentes ügyintézést végzünk.Megértettem és elfogadom az Adatkezelési tájékoztatót.Ügyfeleink írták

Balesetem.hu ügyfélvélemény Szandai Jánostól

„Szakmailag felkészült, ügyfélcentrikus csapat. Mindenkinek csak ajánlani tudom, nem fog csalódni bennük. Az ügyem sikerrel zárult.” – Macicas Erzsébet

„Szakmailag felkészült, ügyfélcentrikus csapat. Mindenkinek csak ajánlani tudom, nem fog csalódni bennük. Az ügyem sikerrel zárult.” – Macicas Erzsébet

„Szakmailag felkészült, ügyfélcentrikus csapat. Mindenkinek csak ajánlani tudom, nem fog csalódni bennük. Az ügyem sikerrel zárult.” – Macicas Erzsébet

Balesetem.hu ügyfélvélemény Deák Dávid Gábortól

„Vírus időszakban teljesen érintkezésmentesen sikerült együttműködnünk. Örülök hogy a Balesetem.hu-t választottam.” – Deák Dávid Gábor

„Vírus időszakban teljesen érintkezésmentesen sikerült együttműködnünk. Örülök hogy a Balesetem.hu-t választottam.” – Deák Dávid Gábor

„Vírus időszakban teljesen érintkezésmentesen sikerült együttműködnünk. Örülök hogy a Balesetem.hu-t választottam.” – Deák Dávid Gábor

Kavaleczné Nagy Erika

„Minden Sorstársunknak ajánlom a Balesetem.hu csapatát, aki megbízható, célorientált, motivált, együttműködő, sikeres emberekre szeretné bízni problémája megoldását.” – Kavaleczné Nagy Erika

„Minden Sorstársunknak ajánlom a Balesetem.hu csapatát, aki megbízható, célorientált, motivált, együttműködő, sikeres emberekre szeretné bízni problémája megoldását.” – Kavaleczné Nagy Erika

„Minden Sorstársunknak ajánlom a Balesetem.hu csapatát, aki megbízható, célorientált, motivált, együttműködő, sikeres emberekre szeretné bízni problémája megoldását.” – Kavaleczné Nagy Erika

Balesetem.hu ügyfélvélemény Szandai Jánostól

„Nyugodtan tudom mindenkinek ajánlani, minden úgy történt, ahogy telefonon vagy az email fiókon keresztül megbeszélésre került.” – Szandai János

„Nyugodtan tudom mindenkinek ajánlani, minden úgy történt, ahogy telefonon vagy az email fiókon keresztül megbeszélésre került.” – Szandai János

„Nyugodtan tudom mindenkinek ajánlani, minden úgy történt, ahogy telefonon vagy az email fiókon keresztül megbeszélésre került.” – Szandai János

Balesetem.hu ügyfélvélemény Dékány Istvántól

„Ennél az irodánál nincs az, hogy talán, esetleg vagy nem tudom.” – Dékány István

„Ennél az irodánál nincs az, hogy talán, esetleg vagy nem tudom.” – Dékány István

„Ennél az irodánál nincs az, hogy talán, esetleg vagy nem tudom.” – Dékány István

Kavalecz Attila

„Nyugodt szívvel ajánlom a Balesetem.hu csapatát.” – Kavalecz Attila

„Nyugodt szívvel ajánlom a Balesetem.hu csapatát.” – Kavalecz Attila

„Nyugodt szívvel ajánlom a Balesetem.hu csapatát.” – Kavalecz Attila

Gulácsy Zoltánné

„Ne gondolkozzon, bízza a kárügyintézést szakemberekre mert biztosan több pénzhez jut.” – Gulácsy Zoltánné

„Ne gondolkozzon, bízza a kárügyintézést szakemberekre mert biztosan több pénzhez jut.” – Gulácsy Zoltánné

„Ne gondolkozzon, bízza a kárügyintézést szakemberekre mert biztosan több pénzhez jut.” – Gulácsy Zoltánné

Baranyai Lászlóné

„A határidők és a megbeszéltek pontos betartásával, folyamatos tájékoztatással és kellő odafigyeléssel követték végig az ügyem menetét.” – Baranyai Lászlóné

„A határidők és a megbeszéltek pontos betartásával, folyamatos tájékoztatással és kellő odafigyeléssel követték végig az ügyem menetét.” – Baranyai Lászlóné

„A határidők és a megbeszéltek pontos betartásával, folyamatos tájékoztatással és kellő odafigyeléssel követték végig az ügyem menetét.” – Baranyai Lászlóné

Döme Ernőné

„Minden kérdésre érthető választ kaptunk, minden a megbeszélt módon történt az egész ügy lezárásáig.” – Faragó Sándorné

„Minden kérdésre érthető választ kaptunk, minden a megbeszélt módon történt az egész ügy lezárásáig.” – Faragó Sándorné

„Minden kérdésre érthető választ kaptunk, minden a megbeszélt módon történt az egész ügy lezárásáig.” – Faragó Sándorné

Balesetem.hu ügyfélvélemény Hanis Istvánnétól

„Hozzáértő ügyintézők, türelmes foglalkozás-kapcsolattartás a megbízóival.” – Hanis Istvánné

„Hozzáértő ügyintézők, türelmes foglalkozás-kapcsolattartás a megbízóival.” – Hanis Istvánné

„Hozzáértő ügyintézők, türelmes foglalkozás-kapcsolattartás a megbízóival.” – Hanis Istvánné

Farkas Lászlóné

„Fájós lábbal nem nekünk kell rohangálni az ügyeket intézni.” – Farkas Lászlóné

„Fájós lábbal nem nekünk kell rohangálni az ügyeket intézni.” – Farkas Lászlóné

„Fájós lábbal nem nekünk kell rohangálni az ügyeket intézni.” – Farkas Lászlóné

Domokos Pálné

„Mindent megtettek annak érdekéden, hogy az ügy sikeresen záruljon! Köszönöm!.” – Domokos Pálné

„Mindent megtettek annak érdekéden, hogy az ügy sikeresen záruljon! Köszönöm!.” – Domokos Pálné

„Mindent megtettek annak érdekéden, hogy az ügy sikeresen záruljon! Köszönöm!.” – Domokos Pálné

Slider

Még több véleményBalesetem.hu a médiában


Google értékelés

Kártérítésre jó az Európai Egészségbiztosítási Kártya?

Átl. értékelés: 5
Értékelte: 35
Baleseti kártérítésBlogKártérítésre jó az Európai Egészségbiztosítási Kártya?