Autóvásárlás

Az autóvásárlások száma a statisztikák alapján (forrás: MTI gtz \ gry 2019. február 1., péntek 16:39) fellendülőben van Magyarországon. Sokan szeretnének gépjárművet vásárolni, vagy meglévő gépjárművüket cserélni, viszont lehet számos nem várt kiadás ezzel kapcsolatban, amire először nem is gondolunk. Ezzel a cikkel ezekre a kiadásokra szeretném felhívni a figyelmet.
Autóvásárlás

Autóvásárlás külföldről, kereskedő segítségével

Korábban jó üzlet volt behozni a használt, ámde jó állapotban lévő nyugati, főleg német autókat. Hatalmas bevételt jelentett a kereskedőknek, viszont 2011-ben ez kicsit megváltozott. Ugyanis 2011. szeptembere óta Magyarországon közúti forgalomban kizárólag magyar hatósági engedéllyel és jelzéssel rendelkező gépkocsik vehetnek részt.

Megjelent a regisztrációs adó. Mivel igen nagy összegeket kell fizetni “regadóként”, így érdemes a kiválasztott gépjárműveknél előre kalkulálni ezzel az összeggel.

A regisztrációs díj számítását 4 adatból lehet kiszámolni:

 1. első forgalomba helyezés időpontja
 2. regisztráció időpontja (amikor behozom Magyarországra a gépjárművet)
 3. a jármű motorjának lökettérfogata (cm3)
 4. a környezetvédelmi osztályba sorolást

Szerencsére manapság a gépjármű ára mellett gyakran feltüntetik az autó regisztrációs díját is.

Kereskedőtől külföldi gépjármű vásárlása egyszerűbb. Ő minden gépjárművel kapcsolatos költséget ugyan felszámol (regisztrációs díj, szállítási költség, tárolási költség), viszont így megtudhatjuk akár már a gépjármű kiválasztásánál – amely még külföldön van – hogy mennyi lesz a végén a teljes ár.

A kereskedő, aki külföldi gépjárművek értékesítésével foglalkozik, általában folyamatosan importálja az országba az eladható gépjárműveket, így lehetősége van a vevőnek arra, hogy jó minőségű gépjárműveket már a kereskedő telephelyén megcsodálja. Ezek az autók azért is élvezhetnek előnyt, mivel „Jürgen” csak szervízben szereltette a gépjárművet.

Továbbá a nyugati országokban plusz díjat kell fizetni egy idősebb gépjármű után, a környezetkárosító hatása miatt. Ezért többen inkább megválnak 6-10 éves gépjárművüktől, és újat vásárolnak.

Autóvásárlás külföldről, egyedül

A kereskedőt kihagyva magánszemélyként is behozhatja a kívánt gépjárművet. Ezzel megspórolja a kereskedő profitját, viszont több extra költséget is teremt:

 • útiköltség (visszafelé már 2 autóra)
 • ideiglenes rendszám
 • biztosítás
 • regisztrációs illeték

Ilyenkor szoktak rádöbbenni a vevők, hogy nem is olyan olcsó behozni saját lábán a nyugati országban kinézett gépjárművet, és az extra kiadásokon kívül az idő és utánajárás a velejárója.

Autóvásárlás

Forrás: car-brand-names.com

Németországban például tartományonként változnak a törvények. Ezért érdemes előre tájékozódni az autóvásárlásra vonatkozó szabályoknak is.

Bizonyos, hogy „Jürgen” csak a gépjárművet adja el a vevőnek rendszám nélkül, mivel ott a rendszám a tulajdonos tulajdona, és nem a gépjárművé. Ezért kell ideiglenes rendszámot vásárolni.

Fontos, hogy csak érvényes műszakival, érvényes német okmányokkal rendelkező gépjármű kaphat ideiglenes rendszámot:

 • sárga rendszám 5 napos: tartományok közötti mozgást segíti
 • piros rendszám 15-360 napos: export gépjárművekre vonatkozik

Ahogy a leírásban is látható, ha exportálni szeretnénk – hazahozni a gépjárművet hivatalosan – úgy a piros rendszámot kell kiváltani. 15 napos piros rendszám költsége a cikk írásakor kb. 250 €.

Készüljön fel, hogy vannak olyan tartományok, ahol ennél kicsit bonyolultabb lesz az ideiglenes rendszám igénylése, és valamivel nagyobb költségvonzata is lehet (ügyintézési illeték). Sőt az is előfordulhat, hogy egy német állampolgárt is kérnek az okmányirodába, aki kezeskedik értünk.

Véleményem, ha nem gyakorlott gépjárműimportban, akkor bízzon meg egy kereskedőt, hogy ő intézze a dolgokat.

Vannak irodák, akik kifejezetten erre a célra szakosodtak, tehát ideiglenes rendszámot és biztosítást is segítenek szerezni az importálni kívánt gépjárművekre.

Autóvásárlás Magyarországon

Autót vásárolni egyszerű dolog is lehetne, de nem az. Fontos, ha vásárlásra adja a fejét, a kinézett gépjárművet egy szakértővel is nézesse meg. Gépjárműkereskedők szokták ajánlani, hogy egy helyi szervízbe átvizsgáltathatjuk a gépsárkányt. Ha ezzel a lehetőséggel nem szeretne élni, úgy egy gépjármű kiválasztása előtt egy próbautat ajánlok, ahol megismerheti a gépjárművet működés közben.

Egyebekben ha vásárolni szeretne, fontos leszögezni pár – útiköltségen kívüli – előre kalkulálható kiadást, úgy mint:

 • átírási költség
 • eredetiség vizsgálat
 • új okmányok kiállításának költségei
 • súlyadó
 • esetlegesen a műszaki vizsga díja

Gépjármű átírási illeték

A következő táblázatból kiszámolható, mekkora lesz a gépjármű átírási illeték:

A gépjármű

teljesítménye

Kora: 0-3 év Kora: 4-8 év Kora: 8 év felett 
 0-40 kW 550 Ft/kW 450 Ft/kW 300 Ft/kW
41-80 kW 650 Ft/kW 550 Ft/kW 450 Ft/kW
81-120 kW 750 Ft/kW 650 Ft/kW 550 Ft/kW
 120 kW feletti  850 Ft/kW  750 Ft/kW  650 Ft/kW

Forrás: kormanyablak.hu

Az eredetiségvizsgálat díját kinek is kell fizetni?

Az eredetiségvizsgálat célja minden esetben, ahogyan a nevében is szerepel, az eredet – a jármű egyedi azonosítóinak – ellenőrzése. Időközben nem változott-e például az alvázszám vagy a motorszám.

A nagy kérdés ebben a témában mindig az, hogy kinek is kell állnia ennek a vizsgálatnak a költségét? A KGFB törvény nem írja elő, hogy kinek kell megfizetni, viszont az átíráshoz kötelezi a meglétét.

Amennyiben van lehetőség rá, akkor az eladóval „kezén fogva” menjünk és csináltassuk meg a vizsgálatot, és fizessük ki fele-fele arányban. Persze ha kiderül, hogy a gépjárművön valami lett cserélve, amelyről nem kaptunk műbizonylatot, vagy a gépjármű lopott, úgy az üzlettől való elállás természetes.

Ha az eladó nem hajlandó kifizetni még a felét se, valamint nem hajlandó eredetiség vizsgálatra velünk jönni (nem kötelező neki), úgy írassa bele az adásvételi szerződésbe, hogy az eladó felelősséget vállal a vizsgálat eredményéért.

Tulajdonképpen harcolhatunk azért, hogy állja a cechet, viszont mivel törvény nem írja elő, hogy az eladónak kötelessége a vizsgálat díját kifizetni, így nincs sok esélyünk.

Az eladó puszta jóindulatán múlik, hogy tulajdonképp enged-e annyit az autó árából.

Ha elzárkózik a fizetéstől, akkor nincs mese. Ha kell az autó elviszi, ha nem akkor kutathat olyan eladó után aki hajlandó kifizetni ezt az összeget. Tegye fel a kérdést mindenki magában: megéri? Hiszen az autó ára mellett vélhetően el fog törpülni az eredetiségvizsgálat díja.

Eredetiségvizsgálat díja

Az alábbi táblázat gépjárműtípusonként bemutatja a jelenlegi eredetiségvizsgálati díjakat.

Személyautó

1400 cm3-ig 17000 Ft
1401 és 2000 cm3 között 18500 Ft
2000 cm3 felett 20000 Ft

Motorkerékpár

500 cm3 –ig 15500 Ft
500 cm3 felett 17000 Ft
Quad 14000 Ft

Kisteherautó, teherautó

3,5 t össztömegig 20000 Ft
3,5-7,5 t össztömegnél 21000 Ft
7,5 t feletti össztömegnél 22000 Ft

Autóbusz

20 fő szállításáig 21000 Ft
20 fő feletti szállítható személynél 22000 Ft

Egyéb jármű

Mezőgazdasági vontató, lassú jármű 20000 Ft
Könnyű pótkocsi 16000 Ft
Nehéz pótkocs 17500 Ft
Különleges pótkocsi (felépítménnyel ellátott) 19000 Ft

Forrás: kormanyablak.hu

További átírással kapcsolatos díjak

 1. új törzskönyv kiállításának díja: 6000 Ft
 2. esetleges műszaki vizsga díja: kb. 20 000 Ft
 3. gépjárműadó (az üzemben tartó lakóhely szerint illetékes hivatalnál kell megfizetni)

Használt autó utáni garancia – kereskedőtől vásárolt autó esetén

Kereskedőtől vásárolt gépjármű fogyasztói vásárlásnak számít. Így ebben az esetben – ha az adásvételi szerződés mást nem határoz meg – 2 év a garancia, amely a szerződésben legfeljebb 1 évre csökkenthető, amelyből az első 6 hónapban előjött „eltitkolt” hibákat az eladónak kötelessége megtéríteni (kivétel, ha az eladó tudja bizonyítani, hogy az eladás pillanatában a hiba nem állt fenn). A hatodik hónapot követően a vásárlónak kell bizonyítania, hogy a hiba a vásárlás pillanatában már fenn ált, és nem azóta alakult ki.

Ezen idő alatt, ha észreveszünk a vásárolt gépjárművön egy „eltitkolt” hibát, akkor annak javíttatását követelhetjük az eladótól. Viszont ha olyan alkatrész „kopik el”, amelynek cseréje – a gépjármű által eddig megtett távolság után – időszerű, úgy arra nem vonatkozik az eladó jótállása.

Akkor sem kérhetjük számon az eladót, ha az adásvételi szerződésben már fel volt tüntetve a gépjármű hibája. Ilyenkor annak tudatában vásároljuk meg a járművet. Ezeket a gépjárműveket vélhetően nyomott áron tudjuk megvásárolni, hiszen az eladó beleszámolta már a szereltetési költséget is.

Használt autó utáni garancia – magánszemélytől vásárolt autó esetén

Ebben az esetben van lehetősége az eladónak az adásvételi szerződésben rögzíteni azt a tényt, hogy nem vállal szavatosságot az eladott gépjármű után. Ebben az esetben nincs lehetőség jogérvényesítésre.

Vitás esetekben a vevő peres eljárás keretében érvényesítheti igényét.

Bejelentési kötelezettségek

A jármű tulajdonjogában bekövetkezett változás bejelentését az eladónak a változástól számított 8 napon belül a vásárlónak 15 napon belül kell bejelenteni az illetékes okmányirodában.

Amennyiben az eladó bejelentési kötelezettségének eleget tesz, viszont az új tulajdonos nem, akkor az okmányiroda a határidő lejártát követően intézkedik a gépjármű forgalomból történő kivonása ügyében.

Abban az esetben viszont, ha sem az eladó, sem a vásárló nem jelenti be az adásvételt az okmányirodában, úgy a gépjármű a régi tulajdonos birtokában marad, így neki kell vállalni a felelősséget esetleges bírságok kifizetésénél. Nem beszélve a súlyadóról, amelyet az illetékes hivatal a volt tulajdonoson fog behajtani.

Köszönöm, hogy elolvasta!

Végrehajtástól kezdve a kárügyintézésig számos területen dolgoztam jogi asszisztensként 2012 óta. Küldetésem, hogy a közlekedési balesetben megsérült személyek tisztában legyenek lehetőségeikkel a kárrendezés során.

Tóth Ferenc

Kérjen visszahívást!

  Inkább megírná hogyan történt a baleset? Kattintson ide.

  Találkozzunk személyesen
  Németh Dávid Kárügyes

  Németh Dávid
  Kárügyes
  +36706061355

  Palkóné Ambrus Csilla Mária

  „Az ügyintézőm bármikor elérhető volt ha kérdéssel fordultam felé.”

  Dékány István

  „Ennél az irodánál nincs az, hogy talán, esetleg vagy nem tudom.”

  Macicas Erzsébet

  „Szakmailag felkészült, ügyfélcentrikus csapat. Mindenkinek csak ajánlani tudom, nem fog csalódni bennük. Az ügyem sikerrel zárult.”

  Deák Dávid Gábor

  „Vírus időszakban teljesen érintkezésmentesen sikerült együttműködnünk. Örülök hogy a Balesetem.hu-t választottam.”

  Kavaleczné Nagy Erika

  „Minden Sorstársunknak ajánlom a Balesetem.hu csapatát, aki megbízható, célorientált, motivált, együttműködő, sikeres emberekre szeretné bízni problémája megoldását.”

  Kavalecz Attila

  „Nyugodt szívvel ajánlom a Balesetem.hu csapatát.”

  Baranyai Lászlóné

  „A határidők és a megbeszéltek pontos betartásával, folyamatos tájékoztatással és kellő odafigyeléssel követték végig az ügyem menetét.”

  Szandai János

  „Nyugodtan tudom mindenkinek ajánlani, minden úgy történt, ahogy telefonon vagy az email fiókon keresztül megbeszélésre került.”

  Médiamegjelenések

  Google értékelés
  5 / 5

  Értékelte: 7

  Ezek is érdekelhetik

  Táppénz, betegszabadság

  Táppénz, betegszabadság

  Hétköznapi értelemben gyakran szinonimaként használjuk a táppénz és a betegszabadság kifejezéseket, azonban jogilag...

  Eurotax kód

  Eurotax kód

  Mindössze nyolc karakter, mégis mindent elárulhat az autójáról. Ön tudja mi az? Ez a rövid számsor nem más, mint az...

  Mennyit ér a sérülésem?

  Tudja meg a Kártérítés Kalkulátor segítségével.