A gyorskár előnyei és hátrányai

Ha közlekedési baleset vétlen résztvevője és megrongálódott autója, motorja – esetleg kerékpárja -, valószínűleg ismerős a gondolat, amely azonnal felmerül mindenkiben ilyenkor:
Pénzhez jutni!

Lehetőleg minél hamarabb, hogy helyre tudja állítani a gépjárműben keletkezett károkat és mielőbb újra használatba tudja venni.

A biztosítók pedig ezt az igényt elégítik ki a gyorskárrendezés útján.

Mi a gyorskár?

A baleseti kárrendezés egy speciális formája a gyorskár vagy más néven a megállapodásos kárrendezés. A legegyszerűbb és – ahogyan az a nevében is benne van – a leggyorsabb kártérítési forma, amikor a biztosító készpénzben, a javítási költségek előzetes megbecsülésével teszi meg a kártérítési ajánlatát.

A gyorskár előnyei és hátrányai

Gyorskárrendezés vagy számlák alapján történő kárrendezés? Melyik a jobb?

Mindkét esetben alapfeltétel, hogy a káresemény egyértelműen beazonosítható, a felelősség kérdése pedig tisztázott legyen.

Gyorskár = kb. 30 nap

Lépései:

 1. kárbejelentés
 2. szemrevételezés és kárfelmérés
 3. ajánlattétel (15 napon belül)
 4. ajánlat elfogadása
 5. kártérítés kifizetése (további 15 napon belül)

“Hagyományos” kárrendezés = akár több hónap

Ezzel szemben a kárrendezés “hagyományos” útja, vagyis amikor a biztosító számlák alapján fizet, a következőképpen zajlik:

 1. kárbejelentés
 2. szemrevételezés
 3. javítás (kártól függően több nap, akár hét is lehet)
 4. szükség esetén pótszemlék, gépjármű újbóli megvizsgálása
 5. javításról kiadott számlák és egyéb dokumentáció hiánytalan benyújtása a biztosítóhoz
 6. 15 napos ügyintézési határidő kezdete
 7. kártérítés kifizetése

Világos, hogy a gyorskárrendezésnél a kár bejelentésétől számított mindössze kb. 1 hónapon belül hozzájut a vétlen fél a hőn áhított és oly szükséges kártérítési összeghez. Ezzel szemben a számlák alapján való kárrendezés hosszú időre, akár több hónapra elnyúlhat.

Ez alapján logikus és általános választás a károsultak körében a gyorskárrendezés. Sajnos azonban a gyorsaságnak bizonyos esetben hátrányai is vannak.

Ugyanis a kézhez kapott kártérítés csökkentett összegében jelenik meg. Ez az összeg gyakran meg sem közelíti a javítás tényleges költségeit.

Miért alacsonyabb a kártérítési összeg gyorskár esetén?

Először is azért, mert az ilyen módon felajánlott kártérítési összeget a biztosító áfa nélkül fizeti meg. Áfát ugyanis a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról szóló törvény alapján csakis abban az esetben számolhat fel a biztosító, ha az ügyfél az előbb ismertetett hivatalos utat választja és a helyreállítás költségeit szabályszerűen kitöltött számlákkal igazolja.

Másrészt pedig az előzetes kárfelbecslés miatt. A tényleges kár gyakran csak az autó javításának megkezdésekor, nevezetesen a “megbontáskor” látszik. Ilyenkor van szükség a pótszemlékre és újabb vizsgálatokra. A kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról szóló törvény 32/A §-a pedig kimondja, hogy amennyiben az ügyfél a gyorskárrendezés útját választja csak az előzetes kalkulációban szereplő nettó összeget kaphatja meg.

Tehát függetlenül attól, hogy a kár a becsültnek akár sokszorosa – a biztosító csak ennyit fog fizetni.

Továbbá a biztosítók által előszeretettel alkalmazott gyakorlat, hogy a cserére szoruló alkatrészeket “értékemelkedésre” hivatkozva jelentős összeggel avultatják. Ebben az esetben érdemes megtámadni a biztosító döntését és például egy másik gépjármű műszaki szakértőt alkalmazni.

De nem a gyorskárnál!

Itt ugyanis erre sincs lehetőség. Így még kisebb lesz az eleve karcsú összeg.

Mennyi is?

Általában a teljes kár 20-40%-a…

A gyorskár előnyei és hátrányai

Egy fontos szabály!

Gyorskárnál nincs másodszor. Ha beleegyezik a biztosító által felajánlott, előzetes kalkuláción alapuló összegbe és megköti vele a megállapodást, akkor ezzel együtt lemond a jövőben felmerülő összes lehetséges igényéről.

Márpedig a fentiek alapján láthatjuk, hogy igen nagy eséllyel nagyobb pénzösszegre lenne szüksége a javításhoz, mint amennyit így kézhez kap.

“Káros” következmények

Egyik és talán legsúlyosabb következménye a jelenlegi szabályozásnak, hogy a károsultak a hivatalos márkaszervizekkel szemben kénytelenek a sokszor számla nélkül dolgozó, de jelentősen olcsóbb műhelyeket előnyben részesíteni, ugyanis az alacsony kártérítési összegből az előbbit nem tudnák kifizetni.

Bár körülbelül 10 éve voltak kezdeményezések, melyek a gyorskár eltörlését szorgalmazták, azonban végül nem valósult meg törvénymódosítás. A gyorskár maradt.

Végszó

Mindezek fényében elmondható: ha Önt baleset érte, érdemes alaposan mérlegelnie a káreseménytől függően, hogy melyik utat válassza.

Könnyen lehet az is, hogy az adott helyzetben Önnek nagyobb szüksége van a pénzre, mint arra, hogy kivárja a később kézhez kapható, de magasabb kártérítési összeget. Ilyen esetről beszélhetünk például akkor, ha idősebb autó sérül meg a balesetben.

Minden eset egyedi és olykor nehéz átlátni, hogy mi is lenne a legmegfelelőbb döntés. Ha profi segítségre van szüksége: forduljon hozzánk bizalommal!

Köszönöm, hogy elolvasta!

Gyerekkorom óta hobbim az írás, melyet a jogi egyetem óta szakmai publikációk készítésével gyakorolok. Célom a jog sokszor bonyolult összefüggéseit közérthetővé tenni.

Kiss Laura Olga

Kérjen visszahívást!

  Inkább megírná hogyan történt a baleset? Kattintson ide.

  Találkozzunk személyesen
  Németh Dávid Kárügyes

  Németh Dávid
  Kárügyes
  +36706061355

  Palkóné Ambrus Csilla Mária

  „Az ügyintézőm bármikor elérhető volt ha kérdéssel fordultam felé.”

  Dékány István

  „Ennél az irodánál nincs az, hogy talán, esetleg vagy nem tudom.”

  Macicas Erzsébet

  „Szakmailag felkészült, ügyfélcentrikus csapat. Mindenkinek csak ajánlani tudom, nem fog csalódni bennük. Az ügyem sikerrel zárult.”

  Deák Dávid Gábor

  „Vírus időszakban teljesen érintkezésmentesen sikerült együttműködnünk. Örülök hogy a Balesetem.hu-t választottam.”

  Kavaleczné Nagy Erika

  „Minden Sorstársunknak ajánlom a Balesetem.hu csapatát, aki megbízható, célorientált, motivált, együttműködő, sikeres emberekre szeretné bízni problémája megoldását.”

  Kavalecz Attila

  „Nyugodt szívvel ajánlom a Balesetem.hu csapatát.”

  Baranyai Lászlóné

  „A határidők és a megbeszéltek pontos betartásával, folyamatos tájékoztatással és kellő odafigyeléssel követték végig az ügyem menetét.”

  Szandai János

  „Nyugodtan tudom mindenkinek ajánlani, minden úgy történt, ahogy telefonon vagy az email fiókon keresztül megbeszélésre került.”

  Médiamegjelenések

  Google értékelés
  4.9 / 5

  Értékelte: 27

  Ezek is érdekelhetik

  Táppénz, betegszabadság

  Táppénz, betegszabadság

  Hétköznapi értelemben gyakran szinonimaként használjuk a táppénz és a betegszabadság kifejezéseket, azonban jogilag...

  Eurotax kód

  Eurotax kód

  Mindössze nyolc karakter, mégis mindent elárulhat az autójáról. Ön tudja mi az? Ez a rövid számsor nem más, mint az...

  Mennyit ér a sérülésem?

  Tudja meg a Kártérítés Kalkulátor segítségével.