A gyorskár előnyei és hátrányai

Kiss Laura Olga | 2018.09.01. | Olvasási idő: 5 perc

 

Ha közlekedési baleset vétlen résztvevője és megrongálódott autója, motorja - esetleg kerékpárja -, valószínűleg ismerős a gondolat, amely azonnal felmerül mindenkiben ilyenkor:

Pénzhez jutni!

Lehetőleg minél hamarabb, hogy helyre tudja állítani a gépjárműben keletkezett károkat és mielőbb újra használatba tudja venni.

A biztosítók pedig ezt az igényt elégítik ki a gyorskárrendezés útján.

Mi a gyorskár?

A baleseti kárrendezés egy speciális formája a gyorskár vagy más néven a megállapodásos kárrendezés. A legegyszerűbb és - ahogyan az a nevében is benne van - a leggyorsabb kártérítési forma, amikor a biztosító készpénzben, a javítási költségek előzetes megbecsülésével teszi meg a kártérítési ajánlatát.

Gyorskár

Gyorskárrendezés vagy számlák alapján történő kárrendezés? Melyik a jobb?

Mindkét esetben alapfeltétel, hogy a káresemény egyértelműen beazonosítható, a felelősség kérdése pedig tisztázott legyen.

Gyorskár = kb. 30 nap

Lépései:

 1. kárbejelentés
 2. szemrevételezés és kárfelmérés
 3. ajánlattétel (15 napon belül)
 4. ajánlat elfogadása
 5. kártérítés kifizetése (további 15 napon belül)

"Hagyományos" kárrendezés = akár több hónap

Ezzel szemben a kárrendezés “hagyományos” útja, vagyis amikor a biztosító számlák alapján fizet, a következőképpen zajlik:

 1. kárbejelentés
 2. szemrevételezés
 3. javítás (kártól függően több nap, akár hét is lehet)
 4. szükség esetén pótszemlék, gépjármű újbóli megvizsgálása
 5. javításról kiadott számlák és egyéb dokumentáció hiánytalan benyújtása a biztosítóhoz
 6. 15 napos ügyintézési határidő kezdete
 7. kártérítés kifizetése

Világos, hogy a gyorskárrendezésnél a kár bejelentésétől számított mindössze kb. 1 hónapon belül hozzájut a vétlen fél a hőn áhított és oly szükséges kártérítési összeghez. Ezzel szemben a számlák alapján való kárrendezés hosszú időre, akár több hónapra elnyúlhat.

Ez alapján logikus és általános választás a károsultak körében a gyorskárrendezés. Sajnos azonban a gyorsaságnak bizonyos esetben hátrányai is vannak.

Ugyanis a kézhez kapott kártérítés csökkentett összegében jelenik meg. Ez az összeg gyakran meg sem közelíti a javítás tényleges költségeit.

Miért alacsonyabb a kártérítési összeg gyorskár esetén?

Először is azért, mert az ilyen módon felajánlott kártérítési összeget a biztosító áfa nélkül fizeti meg. Áfát ugyanis a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról szóló törvény alapján csakis abban az esetben számolhat fel a biztosító, ha az ügyfél az előbb ismertetett hivatalos utat választja és a helyreállítás költségeit szabályszerűen kitöltött számlákkal igazolja.

Másrészt pedig az előzetes kárfelbecslés miatt. A tényleges kár gyakran csak az autó javításának megkezdésekor, nevezetesen a “megbontáskor” látszik. Ilyenkor van szükség a pótszemlékre és újabb vizsgálatokra. A kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról szóló törvény 32/A §-a pedig kimondja, hogy amennyiben az ügyfél a gyorskárrendezés útját választja csak az előzetes kalkulációban szereplő nettó összeget kaphatja meg.

Tehát függetlenül attól, hogy a kár a becsültnek akár sokszorosa - a biztosító csak ennyit fog fizetni.

Továbbá a biztosítók által előszeretettel alkalmazott gyakorlat, hogy a cserére szoruló alkatrészeket “értékemelkedésre” hivatkozva jelentős összeggel avultatják. Ebben az esetben érdemes megtámadni a biztosító döntését és például egy másik gépjármű műszaki szakértőt alkalmazni.

De nem a gyorskárnál!

Itt ugyanis erre sincs lehetőség. Így még kisebb lesz az eleve karcsú összeg.

Mennyi is?

Általában a teljes kár 20-40%-a...

Gyorskár

Egy fontos szabály!

Gyorskárnál nincs másodszor. Ha beleegyezik a biztosító által felajánlott, előzetes kalkuláción alapuló összegbe és megköti vele a megállapodást, akkor ezzel együtt lemond a jövőben felmerülő összes lehetséges igényéről.

Márpedig a fentiek alapján láthatjuk, hogy igen nagy eséllyel nagyobb pénzösszegre lenne szüksége a javításhoz, mint amennyit így kézhez kap.

“Káros” következmények

Egyik és talán legsúlyosabb következménye a jelenlegi szabályozásnak, hogy a károsultak a hivatalos márkaszervizekkel szemben kénytelenek a sokszor számla nélkül dolgozó, de jelentősen olcsóbb műhelyeket előnyben részesíteni, ugyanis az alacsony kártérítési összegből az előbbit nem tudnák kifizetni.

Bár körülbelül 10 éve voltak kezdeményezések, melyek a gyorskár eltörlését szorgalmazták, azonban végül nem valósult meg törvénymódosítás. A gyorskár maradt.

Végszó

Mindezek fényében elmondható: ha Önt baleset érte, érdemes alaposan mérlegelnie a káreseménytől függően, hogy melyik utat válassza.

Könnyen lehet az is, hogy az adott helyzetben Önnek nagyobb szüksége van a pénzre, mint arra, hogy kivárja a később kézhez kapható, de magasabb kártérítési összeget. Ilyen esetről beszélhetünk például akkor, ha idősebb autó sérül meg a balesetben.

Minden eset egyedi és olykor nehéz átlátni, hogy mi is lenne a legmegfelelőbb döntés. Ha profi segítségre van szüksége: forduljon hozzánk bizalommal!

Köszönöm, hogy elolvasta!

Kiss Laura Olga

Gyerekkorom óta hobbim az írás, melyet a jogi egyetem óta szakmai publikációk készítésével gyakorolok. Célom a jog sokszor bonyolult összefüggéseit közérthetővé tenni.

Kiss Laura Olga


Írjon privát üzenetet vagy szóljon hozzá:

 
Megértettem és elfogadom az Adatkezelési tájékoztatót.Google értékelés

A gyorskár előnyei és hátrányai

Átl. értékelés: 4.9
Értékelte: 23